Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

04. 11. 2017. 12:52 >> 12:19

BOLNICA NA CETINJU

U adaptaciju uloženo oko 200 hiljada eura

Oko 200 hiljada eura uloženo je u adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju objekata i nabavku medicinske opreme za najstariju crnogorsku bolnicu "Danilo I" na Cetinju.

Novac je uložen iz sopstvenih sredstava Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i donacija za posljednju godinu.

Direktorka Opšte bolnice "Danilo I", Sonja Radojičić, rekla je da su poslije više od 20 godina adaptirane operacione sale po najsavremenijim standardima u kojima se mogu obavljati operacije na sekundarnom nivou i tercijarnom nivou koje se odnose na operacije uha.

Kako je rekla, u operacione sale uloženo je oko 68.000 eura iz sopstvenih sredstava i Fonda za zdravstveno osiguranje, a iz donacija oko 3.700 eura od društveno odgovornih firmi "Montenegrobonus", "Volvox" i " Čelebić".

"Za centralno grijanje upravne zgrade bolnice uloženo je iz donacija 6.000 eura, a za rekonstrukciju kanalizacione mreže u dužini od 20 metara 5.000 eura iz sredstava bolnice. Takođe, adaptirali i zanovili smo i dvije ambulante ortopedije i urologije i ambulantu za uho, grlo i nos", kazala je Radojičić agenciji MIina.

Ona je navela da su za nabavku medicinske opreme uložili 47.600 eura i to za fazu za mikohirurgiju uha, instrumente za ORL hirurgiju, resektoskop za potrebe Odjeljenja za humanu reprodukciju kao i ginekološki ultrazvuk.

Prema njenim riječima, Opštoj bolnici "Danilo I" donirana su tri reanimobila u vrijednosti od po 36.000 eura od Privrednog kluba Cetnje i Mitropolije Crnogorsko Primorske i jedankoji je donacija Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje u vrijednosti od 60.000 eura.

Rebalansom Budžeta Fonda za zdravstvenoosiguranje, zaključno sa 31. decembrom svim zdravstvenim ustanovama, kako je kazala Radojičić, uspjeli su da izmire dugovanja, a zahvaljujući tome uspjeli su da redovno izmiruju obaveze i Opšta bolnica Cetinje uopšte nema dugovanja.

"Moram da istaknem i to da naša bolnica ima odličnu saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i maksimalnu podršku i razumijevanje Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje", kazala je Radojičić.

Prema njenim riječima, za potrebe Opšte bolnice Cetinje, Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje opredijeli su 110.000 eura za nabavku opreme i to: aparata za anesteziju, ultrazvuka srca, egometriju, aparata za skrining sluha novorođenčadi, aparata za neuraonavigaciju i kompjuterizovano vidno polje, što će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga pacijentima.

Za narednu godinu, kako najavljuje Radojičić, planirana je rekonstrukcija prijemnog odjeljenja, novog lifta kao prioritetne investicije, nabavka jednog RTG aparata i ginekološkog ultrazvučnog aparata za potrebe Odjeljenja za humanu reprodukciju i dva manja vozila, a u narednom dugoročnom periodu planirana je rekonstrukcija stare Dječje bolnice, osnivanje metaboličke jedinice pri Internom odjeljenju i izgradnja parkinga u krugu bolnice.

Radojičić je navela da je najstarija bolnica u Crnoj Gori ove godine proslavila jednu deceniju postojanja Odjeljenja za humanu reprodukciju, koje svake godine bilježi odlične rezultate, i gdje je u tom periodu rođeno 500 beba.

"Takođe, naša bolnica će ove godine obilježiti 20 godina endoskopskog kabineta na čelu sa stručnim konsultantom prof. dr Bulajićem i ljekarima naše ustanove u kome se pružaju i usluge tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite", dodala je ona.

Kako je rekla, Opšta bolnica Cetinje raspolaže stručnim kadrom koji uspješno pruža kvalitetnu, efikasnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou sa službama koje pružaju i tercijarni novo kao što su Odjeljenje otorinoralingologije, Odjeljenje za humanu reprodukciju i endoskopski kabinet.

"Broj posteljnog fonda je 96 ležajeva, imamo 184 stalno zaposlenih, od čega 31 doktor, 95 medicinskih sestara, tri embriologa, jedan diplomirani farmaceut, deset ljekara na specijalizaciji I još dva doktora koja su ove godine dobila specijalizaciju iz oblasti anesteziologije i oftamologije, a ostalo je nemedicinski kadar", navela je Radojičić.

Ona je rekla da je u prvih devet mjeseci ove godine obavljeno više od 24.000 pregleda u svim specijalističkim ambulantama Opšte bolnice Cetinje, što je za 3.000 više pregleda u odnosu na prethodne dvije godine.

"Takođe, za potrebe naših osiguranika angažovali smo konsultante - doktore urologije i ortopedije, tako da naši građani više ni za te zdravstvene usluge ne moraju ići van Cetinja", kazala je Radojičić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније