Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

02. 11. 2017. 17:07   >>  16:37 12

AMFILOHIJE PORUČIO

"Najopasnije su diobe među braćom"

Najopasnije je produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojoj Lučindanskoj poruci. Amfilohije je naglasio da način života i navike drugih naroda, koje ne priliče ni njihovim izvornim kulturama, na silu unesene među nas, prave smutnju i nevolje.

"Moralni razvrat i neviđena glad za zemaljskom hranom (hljebom i igrama), donijela su u naše domove mržnju među braćom i udaljile djecu od roditelja. Nikada u svom postojanju, žitelji Crne Gore nijesu tako bezobzirno nastojali da se obogate na štetu drugoga, kao što to čine danas. Na štetu komšije, prijatelja, a pogotovo na štetu onih koji su zaposleni i unajmljeni da rade pod njihovim krovom. A opet, nikada više nije bilo onih Crnogoraca bez imanja i bez posla, nego danas. Mali broj njih nešto uopšte zarađuje, a većina to radi na štetu zaposlenih i onih koji kupuju i koriste njihove usluge. Ako neko od naše braće i sestara ima sreću da negdje radi - taj nema slobodnog dana, mnogi nemaju ni osiguranja, ni pristojne plate. Takvi nijesmo bili nikada jedni prema drugima, nego smo znali i umjeli, po jevanđelski, da činimo čašću ”jedni druge većima”. Jedan mali broj se enormno obogatio na račun drugih", kazao je Amfilohije.

On je poručio da su porodični život i njegove vrijednosti, kroz vjekove bili temelj svega onoga što smatramo vrijednim u Crnoj Gori.

"Majke su rađale djecu, a očevi bili požrtvovani u zaštiti i podizanju svoje porodice. A danas živimo u duhu kojim samo sebi ugađamo, često odbacujući i djecu i porodicu, po onoj staroj ”Evo ti ga robe, neću ti ga Bože”! I to sve zarad zadovoljstva sitnih, sopstvenih samoživih strasti. Ono što je do juče bilo nepristojno pomenuti, i što je izgledalo kao najveća psovka i grdnja, to danas, pojedinima, predstavlja ”ponos” – a sve je usmjereno ka tome, da nas sjutra bude manje, da se raslabimo i da nestanemo kao narod. Danas se na nas, u 21. vijeku, odnose one riječi koje je apostol naroda Pavle, izgovorio u 1. vijeku, prije ravno 2000 godina: ”Zato ih predade Bog u željama njihovih srca u nečistotu, da beščaste tijela njihova među njima samima. Koji zamijeniše istinu Božiju – lažju, i više poštovaše i poslužiše tvari nego Tvorcu, koji je blagosloven u vijekove. Amin. Zato ih predade Bog u sramne strasti. Jer i žene njihove pretvoriše prirodno upotrebljavanje u protivprirodno. A isto tako i muškarci ostavivši prirodno upotrebljavanje žena, raspališe se željom svojom jedan na drugoga, muškarci sa muškarcima čineći sram…” (Rim. 1, 24-27)", naveo je Amfilohije u Lučindanskoj poruci.

Od svega je, smatra on, najopasnije produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom.

"Iz svega ovoga se rađa najveće zlo, koje nas je u ovim danima moglo zadesiti, a to su brojna ubistva i međusobice, bratska krv, koja se lije ulicama Podgorice, Bara, Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Budve, Cetinja... Radi čiste pohlepe i prolazne zemaljske moći, koja definitivno nije od Boga; radi novca dobijenog od droge i alkohola, radi interesa centara moći, pa i onih koji nijesu u našoj zemlji – osobito mlađi ljudi po Crnoj Gori ubijaju jedan drugoga. I to rade nemilosrdno, ne prezajući od toga da stradaju i nevini, oni koji nikakvog dodira nemaju sa tim poslovima. Mladi momci, oni koji bi trebalo da budu slični onima koje Njegoš u ”Gorskom vijencu” naziva cvijetom i snagom Crne Gore, uzimaju jedni drugima život, i tako daju povoda za krvnu osvetu, veću i strašniju od one protiv koje se borio Sveti Petar Cetinjski! Tako Crna Gora, danas strada, radi usijanih glava, i gubi mlade živote, što nam teže pada od onih gubitaka na Skadru ili Vučijem Dolu. Jer, tamo su glave padale u borbi sa spoljnim neprijateljem, i u junačkom megdanu, a danas u mučkim, kukavičkim zasjedama i to od bratske ruke", naveo je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније