Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 11. 2017. 13:31 >> 13:01
3

MEDENICA PORUČILA

Evropskim standardima do slobode izražavanja

Do pravilnog i potpunog zaključka o ograničenju slobode izražavanja sud može doći na samo jedan način - primjenom trodjelnog testa, kojeg se Evropski sud za ljudska prava strogo pridržava, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica otvarajući Reginalnu konferenciju "Sloboda izražavanja na internetu", koja se danas i sjutra održava u Budvi.

Na konferenciji će biti predstavljeni evropski standardi u slobodi izražavanja i internetu.

Medenica je kazala da pojava interneta, putem kojeg informacija postaje globalna i dostupna svima, nikoga nije izostavila.

"Živimo u vremenu kada štampane medije zamjenjuju elektronski mediji, kada se brzina primanja informacije mjeri protokom interneta i kada je svaka onlajn dostupna riječ - trajna i nesagledive težine", kazala je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona ističe da je Crna Gora kao građanska i demokratska država, u procesu pristupanja Evropskoj uniji usvajala standarde u oblasti osnovnih ljudskih prava i sloboda ali je kako je ocijenila potrebno dalje unaprjeđenje medijskog ambijenta kroz afirmaciju vrijednosti dijaloga, rasprave i osnovane kritike.

"Srž dinamike svakog razvojnog procesa i napretka društva u cjelini predstavlja upravo sloboda izražavanja, a sa njom povezan i internet, kao dominantan način saopštavanja mišljenja, informacija i ideja. Imajući u vidu da je u Crnoj Gori 65 % aktivnih korisnika interneta, jasno nam je da su veliki izazovi u saopštavanju i primanju informacija, a da je opasnost od povrede prava i sloboda drugoga, sve prisutnija", kazala je Medenica.

Nesporan je preduslov postojanja pluralizma mišljenja u svakom demokratskom društvu, kaže Medenica i dodaje da između prava medija da saopštavaju informacije i na drugoj strani prava građana da takve informacije primaju, stoji sud.

"U bilo kojoj spornoj situaciji, sud odlučuje o postojanju ili nepostojanju potrebe društva kojem se informacije provokativnog, uvređujućeg ili nekad šokantnog sadržaja saopštavaju javnosti. Budući da uživanje slobode izražavanja povlači sa sobom dužnosti i odgovornosti, ona se može podvrgnuti ograničenjima. Ovdje posebno želim istaći da do pravilnog i potpunog zaključka o ograničenju slobode izražavanja sud može doći na samo jedan način - primjenom trodjelnog testa, kojeg se Evropski sud za ljudska prava strogo pridržava", ističe predsjednica Vrhovnog suda.

Dokle dosežu granice slobode izražavanja na internetu, odnosno društvenim mrežama i medijskim portalima, kako uspostaviti balans između saopštavanja mišljenja i prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, i koja je uloga medija kao uticajnog sredstva prenošenja informacija? Da li je dovoljno da je nešto učinjeno u “dobroj vjeri”, kao nešto čime se ostavlja medijima “prostora da dišu”, koji stav je zauzeo Evropski sud, ili pak "dobra vjera" nije apsolutna, prema riječima Medenice samo su neka od pitanja sa kojima se sudije, tužioci i advokati svakodnevno susreću.

Organizator konferencije je Savjet Evrope uz partnerstvo Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu a organizuje se u okviru projekta „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније