Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 10. 2017. 12:20   >>  22:28 4

PAŽIN ISTAKAO

Mjerila Poglavlja 23 i 24 ispunićemo 2018.

Crna Gora bi sljedeće godine trebalo da ispuni sva privremena mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i u partnerstvu sa Evropskom komisijom dobiti završna mjerila za ta dva poglavlja, očekuje potpredsjednik Vlade za politički sisitem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin.

 

 

 

Pažin je danas govorio svečanoj akademiji u Budvi, u organizaciji Vrhovnog suda i Udruženja sudija Crne Gore, povodom Dana crnogorskog sudstva.

"Članstvo Crne Gore u EU je najznačajniji spoljnopolitički prioritet.. Pokazali smo to prethodnih deset godina kad smo već ozbiljne prepreke na tom putu savladali, zaokružili smo pravni okvir, usaglasili ga sa pravnim standardima EU. Naravno da nas još čeka jedan broj zadataka na tom putu, ali sam sasvim uvjeren da imamo snage, znanja, sposobnosti i dobre volje da prepreke savladamo i budemo u nekom doglednom vremenu punopravna članica EU", kazao je Pažin.

 

On je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio da je tačno 219 godina od donošenja Zakonika opščeg crnogorskog i brdskog vladike Petra I Petrovića Njegoša.

"Zakonik opšči crnogorski i brdski otvorio je nove horizonte države Crne Gore, svrstavajući Crnu Goru u red savremenih, evropskih nacija, sa uređenim pravnim poretkom, a crnogorskog gorštaka promovisao u crnogorskog građanina", rekao je Pažin.

Pažin je podsjetio da se ove godine obilježava i deset godina od usvajanja crnogorskog Ustava iz 2007. godine, koji se temelji na vrijednostima mira, slobode, tolerancije, ljudskih sloboda i pravima, multietičnosti, demokratije i vladavine prava.

"Pravilna primjena pravne norme, koju treba tumačiti u skladu sa vrijednostima koje se kriju u toj pravnoj normi i poznavanje i primjena prakse Evropskog suda za ljudska prava su dva imperativa koja se danas svojom aktuelnošću nameću za crnogorske sudove", istakao je Pažin.

Brajović: Sudstvo čvrsti oslonac vladavine prava

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, na otvaranju Dana sudstva, kazao je da je sudstvo najveći motiv svakog sudije i građanina da nikad ne posumnjaju u pravdu i slobodu.

"Sudstvo jedne zemlje je simbol istrajavanja nad svim izazovima i interesima čovjeka, prije svega nad sobom i svojim nedoumicama, a onda nad najbližim srodnicima, sunarodnicima i saradnicima. Sudstvo nikada nije pirova pobjeda, već stav, djelo i djelanje ispravnog nad neispravnim, a što je najveći motiv kako sudije, tako i građanina, da nikad ne posumnjaju u pravdu i slobodu", rekao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz parlamenta, rekao da su se promjenom Ustava stekli uslovi za demanti svih vrsta spekulacija o političkoj pristrasnosti, jer predsjednika Vrhovnog suda bira struka. Pored toga, kako je dodao, usvajanjem novih zakonskih rješenja i usaglašavanjem sa međunarodnim standardima stvorene su pretpostavke nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti kako sudova tako i sudija.

"Skupština, kao personifikacija volje crnogorskih građana, daje punu podršku sudstvu kao čvrstom osloncu vladavine prava, ali i evropskih integracija. Skupština Crne Gore, i ja na njenom čelu, duboko vjerujemo da otvorenost poglavlja 23 i 24 do zatvaranja drugih, nije ni bauk ni iskušenje, već motiv da crnogorsko društvo, a pogotovo sudstvo, nastavi sa odgovornim radom i temeljnim reformama, za koje im Skupština Crne Gore ukazuje puno povjerenje", istakao je predsjednik Skupštine.

Osim Pažina i Brajovića, na svečanoj akademiji u Budvi govorili su i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović i predstavnici vrhovnih sudova regiona. 

Takođe, prikazan je i kratkometražni film o dostignućima crnogorskog sudstavau proteklih godinu dana.

Prilog Tijane Ćoso, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније