Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 10. 2017. 15:55   >>  16:44 59

"BESPOTREBNA BUKA"

SPC: Krst da vrati mir

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj pozdravili su vraćanje krsta na Sahat kulu u Podgorici, dok su iz Islamske zajednice kazali da taj potez predstavlja udar je na multivjersku Crnu Goru.

 

Podsjećamo, metalni krst je nakon restauracije vraćen na vrh podgoričke Sahat kule.

"Nadam se da će se vraćanjem krsta vratiti mir među stanovnike Stare varoši. Čini mi se da se bez potrebe oko toga digla medijska buka. Hvala Bogu da je krst vraćen i pozdravljam odluku gradskih organa. Obradovali su nas pravoslavne hrišćane i nadam se sve ljude dobre volje koji poštuju sve tri vjere", kazao je za TVCG protojerej SPC  i sekretar Crkvene opštine Podgorica, Predrag Šćepanović.

Islamska zajednica je saopštila da nije iznenađena vraćanjem krsta.

"Nakon brojnih eksproprijacija novijeg datuma nad imovinom Islamske zajednice, prekopavanja groblja, tolerisanja kontinuiranog govora mržnje prema islamu i muslimanima i opšteg podsticanja ambijenta nesaglasja pozitivnih propisa i prakse, Islamska zajednica u Crnoj Gori nije iznenađena ponovnim postavljanjem krsta na Sahat kulu u Podgorici", saopšteno je iz Islamske zajednice.

Da, kako ističu, nije selektivnog odnosa prema religijskom nasljeđu "reklo bi se da se isto činilo i u komunističkom sistemu".

"Postavljanje krsta na objektu islamske arhitekture građanskog karaktera ne predstavlja poraz pravne, stručne, istorijske i moralne argumentacije koju je ponudila Islamska zajednica i dio slobodnomisleće crnogorske javnosti, već je u pitanju ozbiljan udar na savremeni koncept građanskog i multivjerskog društva. Klerikalno-pristrasnim arbitriranjem i revitalizacijom srednjovjekovne misli i mitologije podriva se i sam strateški izbor Crne Gore za integracijom u društvo civilizovanih vrijednosti", navodi se u reagovanju.

Poručili su da će Islamska zajednica i muslimani Podgorice i Crne Gore nesumnjivo imati adekvatan odnos prema svim akterima ovog čina.

"Pamtićemo parodičnu argumentaciju gradonačelnika Podgorice i dvomjesečno ćutanje istog onog ministra kulture, koji je za pitanje van svog resora preuzeo odgovornost u roku od 24 časa. Razumjeli smo njihovu poruku da se muslimani Crne Gore slučajno ne zaborave i osjete svojim na svome. Razumjeli smo potrebu da se Podgorica i danas 'oslobađa' od muslimana. Razumjeli smo sve i apsolutno odbacili", zaključuje se u saopštenju.

Glavni grad: Postupili u skladu sa zakonom

Iz Glavnog grada su kazali da su postupili u skladu sa mišljenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

"Metalni elemenat je privremeno uklonjen zbog konzervatorskog tretmana i vraćen je, kao što smo najavljivali od samog početka... Dakle, Zakoni i tumačenje nadležne institucije, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara, jasni u ovom slučaju, i Grad je postupio u skladu sa tim instukcijama", saopšteno je iz Glavnog grada za TVCG.

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније