Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2017. 19:26 >> 18:56

IZ SZO PORUČILI

Podrška aktivnostima o važnosti vakcina

Zamjenica regionalne direktorke Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Nedret Emiroglu, pohvalila imunizacioni program crnogorskog zdravstvenog sistema, naglašavajući uspjeh koji je naša zemlja u ranijim godinama postigla kada je u pitanju eliminacija zaraznih bolesti.

Emiroglu se danas, na marginama Regionalnog sastanka o imunizacijama koji se održava u Budvi, sastala sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

"U svijetlu regionalnih događaja gdje epidemija malih boginja poprima zabrinjavajuće razmjere, podržavam aktivnosti Ministarstva zdravlja o važnosti vakcina koje su spasile čovječanstvo", istakla je Emiroglu.

Hrapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, upoznao Emiroglu sa aktivnostima koje zdravstveni resor sprovodi kada je u pitanju problematika propisivanja antibiotika i ostvarenim rezultatima na tom polju.

"Krenuli smo od KCCG, kao ustanove tercijarnog nivoa i definisali informatički program, u smislu modela kontrole propisivanja. Realizujući te aktivnosti, napravili smo u uštede u potrošnji antibiotika za 30%, za prvih 6 mjeseci ove godine. Taj model prezentovan je i ostalim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, prije svega bolnicama i do kraja godine očekujemo povratne informacije o njegovoj implementaciji", kazao je Hrapović.

Potencirani su rezultati Nacionalne komisije za antimikrobnu rezistenciju (NIKRA) koja je formirana pod okriljem Ministarstva zdravlja, kao i uspjesi komisije koja se ovom problematikom bavi na nivou KCCG.

"Na primarnom nivou, riješen je problem propisivanja rezervnih antibiotika, tako što je prije nekoliko godina u barskoj bolnici primijenjen model propisivanja nakon konzilijarnog pristanka tri ljekara i taj model su počele da primjenjuju i ostale bolnice", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o sprodvođenju programa prevencije i kontrole infekcija u zdravstvenim ustanovama, ne samo kada je riječ o antimikrobnoj rezistenciji, već o tuberkulozi i drugim bolestima, koje mogu da se pojave i vrate na epidemiološku scenu.

"Hrapović je informisao Nedret da Ministarstvo intenzivno radi upravo na preveniranju bolničkih intrahospitalnih infekcija, te da se u tom slimslu u kontinuitetu vrši nadzor zdravstvenih ustanova", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније