Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aida Rastoder, TVCG

23. 10. 2017. 20:30 >> 19:59

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE

Prijave visokoškolaca do 19. novembra

U toku je prijavljivanje visokoškolaca za program stručnog osposobljavanja. Ove godine moći će da konkurišu za oko 10 hiljada mjesta kod poslodavaca iz privatnog i javnog sektora. Program počinje 15. januara i trajaće devet mjeseci.

Oko tri i po hiljade studenata svake godine završi fakultet u i van Crne Gore. Posljednjih šest godina imaju priliku da se stručno osposobljavaju kod poslodavaca koji za ovaj program oglase slobodna radna mjesta.

"Naši visokoškolci će imati priliku da apliciraju za oko 10 hiljada mjesta, što će u konacnom biti odnos 1/3 u korist studenata, gdje će imati više šansi i vise prilika da izaberu boljeg poslodavca", kaže Mubera Kurpejović iz Ministarstva prosvjete.

Iako je programom predviđeno da se visokoskolci osposobljavaju na radnim mjestima koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, bilo je slučajeva da rade poslove za koje se nisu školovali. Zato ce Ministarstvo ove godine kontrolisati sprovođenje programa.

"Da li se zaista to stručno osposobljavanje odvija u uslovima u kakvim bi trebalo, da li imaju mentora, da li zaista tih 9 mjeseci provedu na tom radnom mjestu, da bi ostvarili kvalitetno stručno osposobljavanje i na kraju bili sposobni da polazu državni, tj. strucni ispit", kaže Kurpejović.

Pravo da se prijave na program imaju visokoškolci koji su na evdenciji Zavoda. Tokom trajanja programa primaju naknadu koja iznosi polovinu prosječne zarade.

"Ta naknada se uplaćuje na osnovu dostavljenih izvještaja od strane poslodavca koji je dužan da to uradi u skladu sa zakonom do kraja mjeseca", kaže Zdenka Ivanović iz Zavoda za zapošljavanje.

Visokoškolci koji zele da ucestvuju u programu, mogu se prijaviti na portal e uprave do 18 novembra. Nakon toga, sastavlja se spisak koji će biti javno objavljen. Program stručnog osposobljavanja počinje 15. januara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније