Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 10. 2017. 13:31 >> 13:01

MINISTARSTVO I UNICEF

Adaptiraće i opremiti vrtiće

Ministarstvo prosvjete i UNICEF, zajedno s UNDP, započeće projekat adaptacije i opremanja određenog broja prostorija u ustanovama za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

 

U planu je i obuka kadra koji će raditi sa djecom, primarno na sjeveru Crne Gore.

To je zaključeno na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa šefom kancelarije UNICEF-a u našoj zemlji Osamom Makavi Kogalijem.

Sagovornici su se saglasili da razvoj u ranom djetinjstvu treba da bude predmet posebne pažnje i velikih napora, s obzirom na to da upravo taj period ima presudan uticaj na formiranje ličnosti.

Kogali je, kako je sopšteno, istakao da je saradnja sa drugim resorima po ovom pitanju imperativ, budući da rani period života ne zahtijeva samo kvalitetno obrazovanje, već posvećivanje svakom segmentu razvoja djeteta.

Konstatovan je i veliki uspjeh kampanje Ministarstva i UNICEF-a za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, posebno na sjeveru, te potreba da se ta kampanja, uz rad na proširenju predškolskih kapaciteta, nastavi.

"Koraci koje je Crne Gora načinila u inkluzivnom obrazovanju su, kako je naglasio gospodin Kogali, dobri, te ih je potrebno dalje širiti. Kao predmet posebne pažnje identifikovana je i potreba stvaranja kadra za tržište rada, pa je kao dobar kurs ocijenjeno usmjerenje Crne Gore na dualno obrazovanje tj. paralelno učenje i rad kod poslodavca. Razgovarano je i o potrebi zajedničkog rada na eliminisanju bilo kog vida nasilja u školama", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Dogovoren je i nastavak saradnje kroz sistemsko uvođenje socio-emocionalnih i vještina za 21. vijek u obrazovne programe, te kroz pripremu Nacionalnog PISA 2015 izvještaja i preporuka koje će trasirati put za dalji napredak.

Kogali i Šehović su se saglasili da je nužno sve aktivnosti u edukaciji sprovoditi na načelima jednakosti i ravnomjernosti, kako se ne bi došlo u situaciju da ključni benefiti budu koncentrisani samo na urbane sredine.

"Takođe, kako je kontatovano da su prioriteti Ministarstva i UNICEF-a gotovo identični, te da postoji zajedničko razumijevanje činjenice da obrazovanje zapravo ekonomski imperativ, učesnici sastanka su izrazili uvjerenje da će saradnja donijeti nastavak već započetih projekata i puno novih inicijativa", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније