Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2017. 10:31 >> 10:00

ODBOR STIPENDIRA

Praksa u Njemačkoj za studente

Odbor njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj , Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić, raspisao je novi konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana”.

 

Kako je saopšteno radi se o programu koji mladima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci. Pored mjesečne stipendije, program pokriva troškove smještaja, osiguranja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Na konkurs se, kako je pojašnjeno, do 13. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 29 godina, popunjavanjem aplikacije na sajtu www.stipendienprogramm.org.Program je prvenstveno namijenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se nude i stručne prakse u arhitekturi, novinarstvu i poljoprivredi. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik, dok je poznavanje njemačkog jezika je prednost.

“Program stipendija njemačke privrede mladima pruža bogato profesionalno i nezaboravno životno iskustvo. Naši stipendisti dobijaju priliku da rade u nekim od najboljnih njemačkih firmi: Commerzbank, DeutscheBank, Deutsche Telekom, Robert BoschGmbH, Allianz SE, DeutscheWelle, SAP SE. Osim toga, pruža im se mogućnost da putuju, upoznaju Njemačku i steknu nove prijatelje, što predstavlja dodatnu vrijednost Programa na koju smo svi jako ponosni,” saopšteno je iz Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu.

Praksa počinje 1. jula i mjesta ima za 75 najboljih kandidata iz regiona. Za 14 godina u programu jeučestvovalo preko 650 stipendista, od toga 18 iz Crne Gore.

“Učestvovanje u Programu mi je donijelo mnogo pozitivnih stvari. Naučila sam kako izgleda živjeti sam u novoj sredini, upoznala mnogo novih i interesantnih ljudi, obogatila svoje profesionalno iskustvo. Ukratko, dobila sam priliku razviti se i postati dio velikog Alumni kluba, kroz čije aktivnosti se usavršavanje nastavlja,“ kaže Jelena Šoškić, koja je 2016. godine obavljala praksu u kompaniji “Bosch”.

Program će detaljnije biti predstavljen sjutra od 12 sati na Elektrotehničkom fakultetu i u srijedu na Ekonomskom fakultetu od 10 sati. Svi zainteresovani mogu da prisustvuju, bez potrebe da se unaprijed prijave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније