Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 10. 2017. 09:43 >> 11:40
25

AMFILOHIJE SAOPŠTIO

Boli me otuđenost Crne Gore

Mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije, kazao je da današnji vlastodršci u Crnoj Gori ne dozvoljavaju povratak vjeronauke u škole, zato što pokušavaju da grade budućnost Crne Gore i njenog naroda na bogoubilačkom i bratoubilačkom bezbožništvu.

 

"Boli me to, ta otuđenost Crne Gore i ovog naroda od samog sebe. Ali, ja se u Boga nadam, daće Bog da se vjeronauka vrati u naše škole, a Crna Gora samoj sebi", rekao je mitropolit Amfilohije, na promociji knjige "Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918", protojereja-stavrofora Obrena Jovanovića.

On je podsjetio da se današnji moderni tip škole, za razliku od tipa škole iz vremena kojim se bavi knjiga, pojavio na Zapadu od vremena Francuske revolucije.

"To je tzv. sekularna škola, koja se naziva i laičkom školom. Međutim, sam izraz ‘laička škola’ ukazuje na pritajeni sukob između rimokatoličke i zapadnih crkava i škole, pa je kao takav prenijet i ovdje kod nas. Iako je odnos između Crkve i prosvete kod nas bio drugačiji", rekao je on.

On je rekao da sekularna škola traje preko dvjesta godina.

"I sad vi uporedite dvjesta godina – to je juče bilo – i hiljade godina. Sveukupna prosveta i obrazovanje ljudskoga roda i naroda hiljadama godina su bili utemeljeni na vjeri. Nažalost, kod nas je suprotno od vremena komunizma, diktature obezboženih revolucionara koji su osvojili vlast bratoubistvom", kazao je Mitropolit Amfilohije.

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније