Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2017. 20:46 >> 21:51
4

NEOPHODAN ODGOVOR

Nasilje u školama zabrinjavajuće

Večerašnja emisija "Okvir" RTCG bavila se aktuelnim društvenim problemom - nasiljem i fizičkim obračunima učenika u školama. Nasilje je posebno eskaliralo ovog mjeseca, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci tuča u školama, a među žrtvama nasilja bilo je i roditelja.

21:42 Biljana Knežević iz Uprave policije je kazala da projekat "školski policajac" nije bio održiv, zbog velikog broja osnovnih i srednjih škola.

21:20 Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji smatra kako smo svi krivi za eskalaciju vršnjačkog nasilja, a ne neka škola pojedinačno.

"Svi smo negdje doprinijeli tome da se dijete na taj način ponaša i da ima mogućnost da na taj način funkcioniše i uspostavlja odnos sa svojim vršnjacima. Podrška se mora pružiti djetetu, ali i porodici i njima treba podrška stručnih ljudi. Nažalost mi u Crnoj Gori nemamo razvijene servise podrške", kazala je Mihailović.

21:20 Popović Gravranović je kazala da nije saglasna sa ocjenom direktora Elektrotehničke škole da su mladi ljudi, koji prave probleme, uglavnom bahati. Ona smatra da su djeca, kako je kazala, naše ogledalo. 

21:05 Direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić kazao je da je roditeljima garantovao bezbjednost njihove djece. On smtra da su najčešće žrtve mirni i odlični učenici, koje maltretiraju drugi bahati učenici. Smatra kako su za cijelu situaciju izuzetno krivi mediji.

"Jer kada dozvolite na nekim medijima da se emituje to što se emituje i da ovu omladinu organizuje i definišu njihovo ponašanje kriminalci i starlete i sav ostali talog društva, e onda se zapitajmo kakvu mi to poruku našoj mladosti šaljemo. Kada sam ja učio u osnovnoj i srednjoj školi, imali smo fine obrazovne emisije iz kojih smo učili i o ponašanju i o svemu. Naša djeca su budućnost ove države.", rekao je Pićurić. 

20:55 Andrea Mićanović iz Unije srednjoškolaca Crne Gore  kazala je da se nasilje u školama dešava u kontinuitetu i to ne samo u Gimnaziji u Tuzima, već u velikom broju škola u Crnoj Gori.

"Mi iz Unije srednjoškolaca već dvije godine pozivamo nadležne institucije i sve druge zainteresovane da zajedno radimo na rješavanju ovog problema. U martu mjesecu smo pokušali da sprovedemo upitnik među svim srednjim školama u Crnoj Gori, međutim odgovor smo dobili samo od 15 škola, što govori koliko su škole posvećene rješavanju ovog problema.Još je više zabrinjavajuće što nam je iz pet škola saopšteno da u njihovim školama ne postoje adekvatni programi prevencije vršnjačkog nasilja.", saopštila je Mićanović.

20:45 Dijana Popović Gavranović iz Vrhovnog Državnog Tužilaštva je poručila da je važna edukacija svih koji rade ili se susreću sa djecom i da se mora reagovati mnogo ranije.

"Znači kada djeca vrše nasilje ili bilo koje krivično djelo, ona nama vrlo jasno poručuju - ne da nešto nije u redu sa mnom, nego sa mjestom u kojem ja boravim, u okruženju u kojem živim, u mojoj školi. Znači to nam djeca poručuju, a mi se nekako usmjerimona to da kažemo da je problem u djetetu i da se time treba baviti. Znači, kada djete dođe kod mene u stručnu službu tužilaštva, znači da smo se našli na kraju.", kazala je ona. 

20:30 Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete kaže da država, na ovaj problem, mora odgovoriti većim intezitetom i neophodna je još veća pozornost. Ona je iskazala žaljenje zbog situacije u gimnaziji u Tuzima.

"Zaključci su da očigledno svi moramo mnogo ozbiljnije da se pozabavimo samom đecom. S druge strane, nije dobro u njima uvijek vidjeti problem. Mi često zaboravljamo da oni nose ogromne potencijale, koje često na progrešan način ispoljavaju i manifestuju. Neđe itakako treba da vidimo kakvo je to njihovo slobodno vrijeme, koliko su oni animirani u školama, kako i na koji način. Mislim da smo u momentu kad moramo da odgovorimo na njihove potrebe, odnosno ono što im očigledno saopštavaju da ih nešto tišti, da se nešto dešava i da onda naravno imaju potrebnu da prazne neko očigledno nezadovoljstvo.", kazala je Milić.

20:21 Biljana Knežević iz Uprave policije kaže da je u toku ovog mjeseca policiji prijavljeno deset događaja koji sadrže elemente nasilja.

"U 2012-oj bilo je 19 krivičnih prijava, 2013 20 krivičnih prijava, 2014 21 krivično djelo, 2015 17 krivičnih djela, 2016 7 krivičnih djela - 14 prekršaja i do 1. oktobra ove godine 17 krivičnih djela i 5 prekršaja.", kazala je Knežević.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније