Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 10. 2017. 16:32   >>  16:02 1

IZ RESORTA SAOPŠTILI

"Skadar lake" posebno pazi ekologiju

"Skadar lake Montenegro" projekat je u koji će biti uloženo 160 miliona eura, a posebnu pažnju pridaje ekološkom karakteru, koji će prilagoditi Nacionalnom parku, saopštili su iz tog resorta.

"Javnost mora biti upoznata sa tim da će se projekat realizovati u skladu sa zakonskim pocedurama koje se odnose na poštovanje svih ekoloških standarda Crne Gore i Evropske unije. Hotelski kompleks zamišljen je i projektovan tako da se u potpunosti očuvaju vrijedna prirodna bogatstva Nacionalnog parka Skadarsko jezero i to primjenom najsavremenijih mjera i standarda zaštite životne sredine u toku izgradnje i eksploatacije objekta", kazali su iz "Skadar lake"-a.

Kako su naglasili, hotelski kompleks posjeduje svu dokumentaciju koja garantuje očuvanje ekologije.

"U skladu s tim urađena je procjena uticaja na životnu sreditnu turističkog naselja. U projekat, koji smo pažljivo pripremali posljednjih deset godina, uključeni su, pored relevantnih državnih organa, i brojni eksperti iz oblasti zaštite životne sredine, iz Crne Gore i svijeta. Uradili smo studiju o kvalitetu vazduha, vode, zemljišta,o ekosistemu i geologiji, komunalnoj infrastrukturi, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima. U okviru njega nalazi se opis mogućeg uticaja na karakteristike pejzaža, životnu sredinu, lokalno stanovništvo, kao i uticaj na namjenu i korišćenje površinama. Na pomenute moguće uticaje, kao neizostavan dio navodi se opis mjera za sprječavanje, sprječavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja, koje će se primjenjivati u skladu sa zakonom i drugim propisima, normativima i standardima u toku izgradnje i funkcionisanja projekta", objasnili su iz "Skadar lake"-a.

Istakli su da su profesori sa Biotehničkog fakulteta iz Podgorice izradili elaborat o nultom stanju biodiverziteta na lokaciji Biški rep, na kojoj će se objekat graditi.

"Napominjemo da će se jednom godišnje, kako za vrijeme gradnje tako i za vrijeme funkcionisanja objekata, pripremati pomenuti elaborat o stanju biodiverziteta,  kako bi i država i javnost bili upoznati sa uticajem turističkog objekta na ekologiju. Kao primjer odgovornog poslovanja navodimo saradnju sa francuskom kompanijom Oasiis koja se bavi rješavanjem pitanja iz oblasti ekologije i očuvanjem prirode. U bliskoj saradnji sa stručnjacima iz ove kompanije, od 2015, nađena su brojna ekološka rješenja, a koja će biti u korist zaštite prirodnog bogatstva na lokaciji Biški rep. Intenzivnu saradnju nastavljamo do završetka radova na izgradnji projekta.
Posebno ističemo da ćemo prvi put u Crnoj Gori koristiti napredni metod fitofiltracije otpadnih voda, koje će se prečišćavati uz pomoć posebnih biljaka. Ekološki segment upotpunićemo korišćenjem geotermalne i energije dobijene iz solarnih ćelija. Planom je predviđena izgradnja objekata od materijala koji u toku gradnje neće ugroziti postojeći ekosistem i koje će se maksimalno uklopiti u prirodni ambijent", saopštili su iz "Skadar lake"-a.

Podsjetili su da je projekat dobio građevinsku dozvolu u martu 2015. od Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније