Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 10. 2017. 14:02   >>  13:37 1

NAJAVLJEN NOVI PROGRAM

Srednje stručne škole dobile novu opremu

Osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori danas je dobilo opremu vrijednu 345 hiljada eura. Oprema je pribavljena u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih resursa 2012-2013" čija je vrijednost 5,8 miliona eura i koji se završava ove godine, a predstavnici Evropske unije (EU) danas su najavili i novi Operativni program čija će vrijednost biti utrostručena na 15,3 miliona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, školama je isporučena oprema za sektore poljoprivrede, elektrotehnike, mehatronike, tekstila i ugostiteljstva pa će učenici tako sticati praktična znanja u najsavremenijim uslovima.

Opremu isporučenu podgoričkoj školi "Ivan Uskoković" razgledali su ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Henoveva Ruiz Kalavera.

Stručno obrazovanje je u fokusu Ministarstva prosvjete, kazao je ministar Šehović koji je govorio o aktivnostima i sredstvima koja se ulažu u srednje stručno obrazovanje.

"Zato smo od početka mandata ove vlade krenuli u promociju, kako bismo objasnili osnovcima da je u njihovom interesu da upisuju te škole. Te napore krunisali smo startovanjem dualnog obrazovanja u koje je uključeno 264 učenika i 100 poslodavaca. Kada je riječ o isporuci opreme, zadovoljan sam da smo bili u prilici da preko ovog projekta opremimo osam škola širom Crne Gore, a danas smo i vidjeli kako ona izgleda i funkcioniše u jednoj od tih škola. Očekujem da ćemo imati priliku da na sličnim projektima i u budućnosti radimo, jer je ulaganje u obrazovanje najisplativija investicija", kazao je Šehović.

Kalavera je, govoreći o ulaganjima EU, rekla da je Unija najveći donator u Crnoj Gori, te da je od 2007. godine naša zemlja dobila preko 620 miliona eura podrške.

"Kako je pomenuta oprema pribavljena u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih resursa" koji se završava ove godine, Kalavera je najavila i novi operativni program sa trostruko višom vrijednošću.

"Pozdravljam napore u Crnoj Gori koji se tiču reforme obrazovanja, posebno u vezi sa stručnim obrazovanjem. Nedavno sam se upoznala sa studijom koja ukazuje na to da je većina mladih građana Crne Gore koji su samozaposleni zapravo završila srednju stručnu školu. Zato treba da promovišemo prednosti stručnog obrazovanja. Crna Gora usvaja sistem dualnog obrazovanja. Ova inicijativa se pokazala kao veoma uspješna u državama evropske unije i nadam se istom pozitivnom rezultatu i u Crnoj Gori", kazala je Kalavera.

Srednja stručna škola u Baru i Obrazovni centar u Šavniku dobili su opremu iz sektora poljoprivrede od oko 30.000 eura. Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola iz Berana dobile su opremu iz sektora elektrotehnike, ukupne vrijednosti oko 27.000 eura. Stručna škola "Ivan Uskoković" iz Podgorice, dobila je opremu iz sektora mehatronike vrijednosti skoro 155.000 eura, koja će se koristiti sa Elektrotehničkom školom "Vaso Aligrudić". Podgorička škola "Spasoje Raspopović" dobila je takođe opremu i to iz sektora tekstila, ukupne vrijednosti 72.000 eura. Ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića i "Sergije Stanić" iz Podgorice, dobile su opremu iz sektora ugostiteljstva, ukupne vrijednosti oko 60.000 eura.

"Na događaju je poručeno i da je Crnoj Gori potrebno efikasno stručno obrazovanje, te da su osnovcima potrebne informacije u vezi sa mogućnostima stručnih škola u Crnoj Gori, kako bi donijeli informisanu odluku o izboru srednje škole", zaključuje su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније