Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

17. 10. 2017. 08:00   >>  08:42 9

EPIDEMIJA REALNA

Kavarić: Djeca da prime MMR

Direktor podgoričkog Doma zdravlja i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore dr Nebojša Kavarić upozorio je juče da je opasnost od epidemije boginja u našoj zemlji vrlo realna, te da je pitanje vremena kada će se morbile i kod nas javiti.

Epidemija koja je nakon 16 godina zabilježena na Kosovu, kako ističe, dodatni je alarm za roditelje da što prije potraže svog pedijatra i dovedu dijete da primi MMR vakcinu.

Na teritoriji Prištine i Kosova Polja do sada je registrovano 98 oboljelih od boginja, najviše djece školskog i predškolskog uzrasta i niko od njih nije bio vakcinisan.

"Epidemija je geografski jako blizu i nažalost možemo se uživo uvjeriti što znači izostanak imunizacije na vakcinu MMR i kakve su posljedice. Svakodnevno smo u kontaktu sa Udruženjem pedijatara Kosova. U toj zemlji hospitalizovano je oko pedesetoro djece, a četvoro je u teškom stanju", kazao je za Pobjedu dr Kavarić.

Prema njegovim riječima, kampanja koju Dom zdravlja sprovodi od kraja avgusta daje rezultate i u glavnom gradu od tada je vakcinisano blizu 1.000 djece.

Dr Kavarić je pozvao i kolege iz ostalih gradova da se uključe u kampanju i pozovu roditelje da vakcinišu djecu.

"U Domu zdravlja nastavljamo intenzivnu kampanju za vakcinaciju djece MMR vakcinom, posebno za 2015. i 2016. To su godišta gdje su procenti imunizacije bili niski. Nadamo se da će nove informacije u okruženju uticati na roditelje, posebno one koji su odgađali vakcinaciju", rekao je dr Kavarić.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavio pad vakcinacije MMR vakcinom. Tako od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније