Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

16. 10. 2017. 22:26 >> 22:05
1

CG ŽENSKI LOBI

Prijavite kad vidite da dijete prosi

Crnogorski ženski lobi pozvao je sve institucije i predstavnike civilnog sektora da inteziviraju aktivnosti u oblasti prevencije i suzbijanja pojave prosjačenja, i poručio građanima da prijave policiji ili socijalnoj službi kada vide dijete koje prosi.

Kako su naveli u saopštenju povodom 18. oktobra – Evropskog dana protiv trgovine ljudima, njihovo dvodecenijsko iskustvo u radu sa žrtvama nasilja, od čega 13 god rada sa žrtvama trafikinga, govori da su najčešće žrtve žene i djeca (najčešće seksualna, radna, ekonomska i emotivna eksploatacija) i djeca (najčešce radna eksploatacija kroz prinudno prosjačenje i seksualna kroz ugovorene dječje brakove).

“Crnogorski ženski lobi ove godine i simbolično dijeljenjem flajera tokom oktobra stavlja akcenat na sve vidljiviju i prisutnu pojavu u našem društvu, a to je prosjačenje, posebno djece romske i egipćanske populacije”, rekla je izvršna direktorica lobija, Aida Petrović, koja je i koordinatorka Nacionalnog skloništa za žrtve trgovine ljudima.

Kako je navela, djeca koja prosjače izložena su mnogim oblicima nasilja, diskriminacije, zlostavljanja, životno su i zdravstveno ugrožena.

“Djeca-prosjaci (“djeca ulice”) najčešće prose jer to od njih zahtijevaju roditelji zbog ekstremnog siromaštva u romskim zajednicama, ili to rade za takozvane gazde, kojima jedno dijete mjesečno donese finansijsku dobit. Djeci koja prose uskraćeno je obrazovanje, mnogima socijalna i zdravstvena zaštita, pravilan rast i razvoj, sticanje znanja i vještina potrebnih za funkcionisanje u porodici i društvu”, pojasnila je Petrović.

Ona je ukazala da ta djeca nisu prestupnici, i ne treba ih kao takve tretirati institucionalno, niti u društvu uopšte.

“Njima je jednostavno potrebna pomoć kao što je potrebna pomoć i njihovim porodicama da se osnaže, edukativno, ekonomski, obrazovno, i da shvate da djeci nije mjesto na ulici i pored njihove teške egzistencijalne situacije”, rekla je Petrović.

Ona je poručila da im u tome treba pomoći čitavo društvo, prije svega institucije i organizacije civilnog sektora koji se bave zaštitom dječjih ljudskih prava konkretnim mjerama i radnjama posebno na terenu. 

“Apelujemo na građane da, kada vide dijete koje prosi, mu ne daju novac, nego da pozovu policiju, socijalnu službu ili neki od sos telefon kako bi to dijete bilo sklonjeno sa ulice i vraćeno roditeljima ili smješteno na neko sigurno mjesto”, saopštila je Petrović.

Prema njenim riječima, svako može doprinjeti da se spriječi eksploatisanje na razne načine djece koja prose.

“Ne treba davati novac djeci koja prose već im kupite kiflu, sok, čokoladu. Prosjačenje je jedan od oblika trgovine ljudima i ako dajete novac djetetu koje je prinuđeno da prosi, nesvjesno podstičete njegovo dalje eksploatisanje kroz process trafikinga", smatra Petrović.

Kako je navela, treba imati empatiju za djecu koja prose, jer oni to nikada rade svojom voljom, već ih neko uvijek primorava na to - roditelji ili organizovane grupe kriminalaca koji ubiraju profit.

“Samo zajedničkim snagama možemo djecu prosjake skloniti sa ulice, a kroz institucije sistema omogućiti svakom djetetu pravo na jednakost i obrazovanje kao preduslov kvalitetnog života i prava na djetinjstvo bez nasilja”, zaključila je Petrović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније