Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

16. 10. 2017. 18:10 >> 17:39
17

MITROPOLIJA SE OGLASILA

"Crkva ne pritiska Viši sud"

Mitropolija, kao i Crkva uopšte kojoj ništa što je ljudsko nije tuđe, posebno ukazuje onima koji je i zbog toga blate, da u činu obezbjeđivanja smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite i prevoza od manastira do Višeg suda u Podgorici za okrivljene u jednom sudskom postupku nema i ne može biti nikakvog "pritiska Crkve na Sud i miješanje u rad Suda“, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko - primorske.

Oni navode da su se pritvoreni državljani Srbije, kojima se sudi u Višem sudu u Podgorici, preko svojih branilaca obratili Mitropoliji i mitropolitu Amfilohiju sa molbom da im se omoguće smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i prevoz do Višeg suda do završetka sudskog postupka. 

"Riječ je o ljudima koji u Crnoj Gori nemaju ni kuće ni kućišta, a ni prihoda iz kojih bi te troškove podmirili. Otuda je gest Mitropolije isključivo ljudski i hrišćanski i može biti ostvaren samo ukoliko Viši sud u Podgorici, na osnovu zakonskih propisa i ispunjenih uslova, donese odluku da se okrivljeni brane sa slobode", navode iz Mitropolije, podsjećajući da je riječ o pravnoj tekovini koja se vjekovima omogućava svima.

"Ali je pojedinima u Crnoj Gori problem ukoliko Crkva u okviru svoje duhovne misije pomaže nevoljnima ne prejudicirajući pri tom ničiju krivicu. Okrivljeni u bilo kom sudskom postupku imaju pravo na brigu i staranje od Crkve bilo vani ili u zatvoru, od kako je svijeta i vijeka. Svako je, pa i Crkva, dužan da poštuje pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže suprotno. Crkva je dužna da brine i o onima i koji se nalaze na izdržavanju kazne. I to Mitropolija čini vjekovima i činiće i dalje. Brinuli smo i brinućemo i dalje o svim zatvorenicima bez obzira na njihova uvjerenja i krivicu", navodi se u saopštenju Mitropolije. 

Kažu kako je to jevanđeljska bogočovječanska obaveza Crkve koju poštuju i podržavaju sva zdrava evropska zakonodavstva.

"Mitropolija Crnogorsko-Primorska, bez obzira na kritike, kritičare i njihove interesne i ideološke doživljaje Crkve i njene misije, nema pravo da ostane gluva na ljudsku muku i patnju, a posebno onih koji se na zakonit i legitiman način bore da dokažu svoju nevinost pred sudskom vlašću u Crnoj Gori", zaključuju iz Mitropolije.

"Mitropolija - kičmena moždina drevne Zete i današnje CG"

Iz Mitropolije poručuju da se u pojedinim medijima u Crnoj Gori već godinama koristi svaka prilika da se "bezočno napada" na Mitropolija Crnogorsko-Primorska, Mitropolit Amfilohije, sveštenstvo, monaštvo i pravoslavni vjerni narod. 

"Nesumnjivo je da je riječ o organizovanoj i orkestriranoj hajci koja uglavnom dobija na intenzitetu pred izbore. Ta hajka je u punom jeku i ovih dana, uz optuživanje Mitropolita za ”jezik mržnje”, ”anticrnogorstvo” i dr", samatraju u Mitropoliji.

Oni naglašavaju kako naročito oni koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, iz svojih ideološko-nacionalističkih razloga, lišavaju Amfilohija njegove zakonite i kanonske titule Mitropolita crnogorsko-primorskog. 

"Međutim, niko nema pravo da mijenja ničija zakonita zvanja, pa ni crkvene titule, a posebno nema pravo da mijenja drevnu i na sve četiri strane svijeta priznatu titulu Mitropolita crnogorsko-primorskog. Uporno se, a sve sa ciljem da se Mitropolija Crnogorsko-Primorska kao kičmena moždina drevne Zete i današnje Crne Gore prikaže kao „okupatorska, strana i tuđa Crkva“, pogrešno navodi titula Mitropolita Crnogorsko-Primorskog kao „mitropolita Srpske Crkve u Crnoj Gori“, da bi se time afirmisala na njen račun nekakva svoja lažna ”CPC”. Cilj takvog falsifikata je da se Mitropolit g. Amfilohije, rodom Moračanin i Crnogorac - državljanin ove Crne Gore, prikazuje kao „okupatorski, strani i tuđi Mitropolit“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Oni skreću pažnju javnosti, a posebno urednicima štampanih i elektronskih medija, da u SPC postoji samo jedan Mitropolit, a to je, kako kažu, Patrijarh Srpski - Srpskih i Pomorskih Zemalja. 

"S tim u vezi, Mitropolit Crnogorsko-Primorski nije „Mitropolit SPC u Crnoj Gori“, kako se zlonamjerno tituliše u dijelu medija u Crnoj Gori, nego samo i kanonski jedini Mitropolit crnogorsko-primorski koji vjekovima pripada Pećkoj Patrijaršiji, odnosno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Uz to, kao i njegovi prethodnici na osamstogodišnjem Tronu Svetog Petra Cetinjskoga, nosi i istorijsku titulu Arhiepiskopa Cetinjskog i Egzarha (čuvara) Najsvetijeg Trona Pećkoga (od 1750. godine)", naglašavaju iz Mitropolije.

Oni u saopštenju podsjećaju da je poistovjećivanje Crkve Hristove sa bilo kojom nacijom proglašeno, upravo na predlog SPC, na prošlogodišnjem Svetom i Velikom Saboru na Kritu za jeres i ”zmijski otrov”, koji truje biće ”jedne, Svete, Katoličanske i apostolske Crkve”, kojoj pripada i Mitropolija crnogorsko-primorska, kao vjekovna Eparhija Pećke Patrijaršije.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније