Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R.

16. 10. 2017. 18:41 >> 18:11

PAŽIN PORUČIO

Poboljšani uslovi za izvršenje krivičnih sankcija

Fokus rada crnogorskih institucija je čuvanje dostojanstva svakog pojedinca, ne samo kao njegovog privatnog dobra, već i kao javnog interesa, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, navodeći da su uslovi za izvršenje krivičnih sankcija poboljšani.

Pažin, koji je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Crne Gore, sastao se danas sa delegacijom Komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja Savjeta Evrope (CPT), na čelu sa prvom potpredsjednicom Komiteta, Marcenom Ksel.

Pažin je, predstavljajući rezultate Crne Gore u periodu od prošlog Izvještaja CPT-a iz 2013. godine, istakao da je fokus rada crnogorskih institucija čuvanje dostojanstva svakog pojedinca, ne samo kao njegovog privatnog dobra, već i kao javnog interesa.

„U tom kontekstu on je ocijenio da su uslovi za izvršenje krivičnih sankcija značajno poboljšani u prethodnom periodu, posebno kada je riječ o izgradnji novog objekta za Odjeljenje za maloljetnike, adaptaciji osmatračnica, soba po svim organizacionim jedinicama prema utvrđenim prioritetima, soba za lica sa invaliditetom, kuhinje, prostorija za porodične i bračne posjete, kao i nabavci vozila i opreme za službenike obezbjeđenja“, saopšteno je iz kabineta Pažina.

Navodi se da je Delegacija CPT pozdravila napredak koji je evidentiran u zatvorskim jedinicama i posvećenost vlasti da se poboljšaju uslovi zatvorskih prostorija.

„Posebno su pozitivnim ocijenjene aktivnosti renoviranja i rekonstrukcije objekata, kao i posvećenost implementaciji Strategije za izvršenje krivičnih sankcija i pravnog okvira“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je i, dodaje se, smanjenje broja zatvorske populacije i u tom smislu pozdravljene su dalje namjere Vlade.

U saopštenju se kaže da je delegacija CPT tokom posjeta organizacionim jedinicama naročito interesovanje iskazala za primjenu sredstava prinude, incidente između zatvorenika, posebno zatvorenika i službenika obezbjeđenja, procedure za postupanje u incidentnim situacijama, ishranu i higijenu zatvorenika i organizacionih jedinica, mjere predostoržnosti i zdravstvenu zaštitu, s akcentom na pacijenate sa akutnim psihijatrskim problemima.

„Zajednički je ocijenjena pozitivnom posvećenost crnogorskih organa saradnji sa CPT i spremnost da preporuke iz nastupajućeg izvještaja CPT budu adekvatno analizirane i implementirane u narednom periodu“, saopšteno je iz kabineta Pažina.

Kako se navodi, cilj posjete delegacije CPT je priprema izvještaja za Crnu Goru o licima koja se nalaze u pritvorskim i zatvorskim jedinicama institucija u Crnoj Gori.

Planirano je, dodaje se, da Izvještaj za Crnu Goru bude završen i predstavljen u martu 2018. godine, što će biti prvi izvještaj CPT-a u kojem će biti razmatran napredak Crne Gore u toj oblasti nakon Izvještaja iz 2013.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније