Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

14. 10. 2017. 14:05 >> 13:40
4

URA O ZAGAĐENJU

U Pljevljima alarmantno, saslušati nadležne

Stanje zagađenosti u Pljevljima alarmantno je, smatraju u Građanskom pokretu URA, i traže kontrolno saslušanje nadležnih ministara i direktora Uprave za inspekcijske poslove u vezi sa situacijom u toj Opštini.

Predsjednica pljevaljskog odbora URA-e i članica Predsjedništva te partije, Maida Zilić-Delić, navela je da su na samom početku sezone grijanja u Pljevljima evidentirane su veoma zabrinjavajuće satne koncentracije štetnih materija u vazduhu.

"Tako su 7. oktobra zabilježene izuzetno visoke satne koncentracije PM10 čestica u toku čitavog dana koje su u jednom trenutku bile i 16 puta veće od zakonom dozvoljenih vrijednosti”, saopštila je Zilić-Delić na konferenciji za medije.

Ona je kazala da je ono što dodatno zabrinjava, a nije bilo uobičajeno ranijih godina, to što, uz povećane koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica u vazduhu, ima i veoma visokih satnih koncentracija sumpor dioksida, koje su na primjer 11. oktobra u 12 sati dostigle 346,5 mikro grama po metru kubnom.

Politički direktor URA-e, Rade Milošević, istakao je da oni traže kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma i ministra zdravlja, kao i direktora Uprave za inspekcijske poslove u vezi sa situacijom u Pljevljima.

“Tražimo i što hitniju realizaciju tendera i početak izgradnje prve i druge faze nove mini toplane u Pljevljima, jer je sasvim jasno da se radi o namjernom otezanju vladinih institucija na realizaciji srednjoročne Vladine mjere za sanaciju ekološke situacije u Pljevljima“, poručio je Milošević.

Pored toga traže, kako je naveo, poštovanje procedure za izdavanje integrisanih dozvola za velike industrijske zagađivače, posebno zbog toga što za TE Pljevlja 1. januara 2018. godine ističe rok za dobijanje integrisane dozvole

Milošević je, u ime pokreta URA, predložio i da se do realizacije srednjoročnih i dugoročnih mjera koje bi sadržavale obaveznu toplifikaciju grada vrši isporučivanje električne energije za građane Pljevalja po subvencioniranim cijenama, radi što masovnijeg prelaska na grijanje na struju u zimskom periodu.

“Zbog izbjegavanja sprovođenja Zakona o naplati ekološke takse i nečinjenja u vezi poštovanja Ustava i Zakona o zaštiti životne sredine, od Državnog tužilaštva tražimo sprovođenje izviđaja o postojanju krivične odgovornosti premijera i nadležnih resornih ministara u vezi ekološkog zločina koji se sprovodi nad vlastitim građanima“, poručio je Milošević.

Traže i, kako je dodao, od nadležnih u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori potpunu implementaciju svih ekoloških zakona prilikom sprovođenja poglavlja 27 za pristupanje Crne Gore EU.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније