Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

12. 10. 2017. 19:34   >>  19:21 1

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

CG tinejdžeri u sredini ljestvice gojaznosti

Broj djece i mladih uzrasta od pet do 19 godina koji imaju problem sa gojaznošću povećan je desetostruko u posljednje četiri decenije, navodi se u istraživanju koje su sproveli Svjetska zdravstvena organizacija i Imperijal Koledž iz Londona, a naučni doprinos dali su i profesori Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica i Stevo Popović. Ipak, za razliku od globalne, situacija u Crnoj Gori nije alarmantna, naglasili su.

Kako je saopšteno iz Univerziteta naši mladići i djevojke se nalaze u zlatnoj sredini u odnosu na druge zemlje kada se govori o parametrima koje je ta studija uključivala.

"Međutim, veoma je važno nastaviti sa stvaranjem svijesti o zdravim stilovima života kod najmlađih, posebno kada je učestala svakodnevna tjelesna aktivnosti u pitanju, jer poroci savremenog života nesumnjivo pretenduju da pogoršaju trenutno stanje, koje bi trebalo i može biti i bolje“, kazao je  Bjelica.

U studiji koja je objavljena u prestižnom naučnom časopisu Lancet navodi se i da će, ako se postojeći trend nastavi, do 2022.  u svijetu biti više gojazne djece i mladih nego neuhranjenih.

Bjelica  je objasnio da se studija bavila analizom težine i visine kod skoro 130 miliona ljudi starijih od pet godina, navodeći da je to najveći broj osoba koje su ikada učestvovale u nekom istraživanju ovog tipa.

„Istraživanje, kojem je glavni cilj bio predstavljanje indeksa tjelesne mase i promjena gojaznosti od 1975. do 2016. u cijelom svijetu, okupilo je više od hiljadu istraživača“, kazao je on, saopšteno je iz UCG.

U tom periodu broj gojaznih u dobi od pet do 19 godina uvećan je za deset puta na globalnom nivou - sa 11 miliona 1975. na 124 miliona 2016.  Istraživači su utvrdili i da je dodatnih 213 miliona ispitanika imalo prekomjernu težinu u 2016, ali su bili ispod praga gojaznosti.

Profesor Stevo Popović upozorava da se nastavlja trend gojaznosti zabilježen u posljednje četiri decenije u zemljama niskih i srednjih prihoda, dok je u onima gdje su prihodi visoki u blagom padu. „Ipak, i u ovim zemljama i dalje je broj gojaznih daleko iznad prihvatljivog nivoa“, naveo je on.

Gojaznost kod odraslih je povećana sa 100 miliona osoba 1975. na 671 milion u 2016. Takođe, 1,3 milijarde odraslih je imalo prekomjernu težinu, ali su bili ispod granice gojaznosti. U Evropi, djevojke sa Malte i mladići iz Grčke imaju najvišu stopu gojaznosti. Djeca i tinejdžeri iz Moldavije imaju najnižu stopu gojaznosti. Indija ima najveći broj srednje i ozbiljno neuhranjenih osoba mlađih od 19 godina u protekle četiri decenije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније