Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

10. 10. 2017. 18:04 >> 17:35

CGO UPOZORAVA

Neravnopravan položaj OSI na tržištu rada

Osobe sa invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori su u neravnopravnom položaju u pristupu tržištu rada, a u percepciji građana prema njima prevladavaju asocijacije sažaljenja, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ta nevladina organizacija je danas, u okviru projekta “Zapošljavanjem do inkluzije”, predstavila laze Istraživanja javnog mnjenja o percepciji OSI u procesu zapošljavanja.

Koordinatorka projekta „Zapošljavanjem do inkluzije”, Tamara Milaš, je, predstavljajući dio nalaza istraživanja rekla da u percepciji građana Crne Gore prevladavaju asocijacije sažaljenja prema OSI.

“Oko 39 odsto ispitanika je navelo da im je žao OSI, dok 30 odsto ispitanika kao prvu asocijaciju na OSI ističe njihove fizičke nedostatke. Znatno rjeđe se kao spontane asocijacije ističu polja njihove diskriminacije, a iznimno mali broj ispitanika ima inkluzivni stav prema OSI”, saopštila je Milaš.

Ipak, kako je kazala, 82 odsto ispitanika, odnosno u prosjeku osam od deset građana Crne Gore, prepoznaje da je položaj OSI narušeniji u odnosu na položaj prosječnih građana Crne Gore.

Istovremeno devet odsto ispitanika smatra da je položaj OSI bolji u prosjeku od položaja drugih grupa u Crnoj Gori.

Upitani da navedu oblasti za koje smatraju da OSI najteže ostvaruju svoja zakonska prava, ispitanici, prema riječima Milaš, ističu zapošljavanje (67 odsto), korišćenje javnih površina, javnog prevoza i objekata (26 odsto), školovanje i obrazovanje (21 odsto) i socijalna zaštita i zdravstvene usluge (20 odsto).

“Nesumnjivo je da javnost prepoznaje radnu sferu kao trenutno najveći problem za inkluziju OSI. Nedostupnost javnih površina se češće navodi kod građana sa visokim obrazovanjem, dok obrazovanje učestalije navode žene i mladi, a socijalnu zaštitu građani starosti od 45 do 60 godina i oni nižeg obrazovanja”, navela je Milaš.

Kako je rekla, zabrinjavajuće je da čak 63 odsto ispitanika ne zna da u Crnoj Gori postoji zakon koji zabranjuje diskriminaciju OSI.

Koordinator programa u CGO-u Petar Đukanović istakao je da u Crnoj Gori postoji oko 11 odsto OSI, od čega je procjena da je 5.000 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), a samo stotinak njih radi.

Kako je saopštio Đukanović, prema najsvježijim podacima ZZZ, samo 194 poslodavca ostvaruju pravo na subvenciju zarade za 310 OSI, od čega je 197 zaposleno na neodređeno vrijeme.

“I pored određenih unaprijeđenja, još uvijek jako malo OSI aktivno radi, a i statistike su dosta nepouzdane”, smatra Đukanović.

On je ocijenio da su ovakva istraživanja važna kao indikotor promjene svijesti i trendova tih promjena kako bi se u skladu sa tim osmišljavale nove i unaprijeđivale postojeće politike da budu djelotvornije u otklanjanju barijera koje postoje.

"Te barijere postoje evidentno i prije svega u našim glavama, a oslobađanje od njih je put za ostvarenje svih potencijala koje OSI imaju, a koji su ogromni, prije svega zbog dobrobiti njih samih, ali i nas kao društva u cjelini”, zaključio je Đukanović.

Kako je saopšteno, istraživanje javnog mnjenja o percepciji OSI u procesu zapošljavanja obuhvatilo je 803 ispitanika, a sprovedeno je od 3. do 10. oktobra ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније