Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2017. 11:54 >> 12:03
1

HRAPOVIĆ PORUČIO

Sistemski riješiti problem autizma

U Crnoj Gori je problem autizma potrebno riješiti na sistemski način, uz uvažavanje naučnih dostignuća, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

On je rekao da je ova tema značajna, jer su po prvi put počeli sistemski rješavati probleme djece sa autizmom i njihovih porodica.

On je naveo da proteklih godina u budžetu nijesu opredjeljivana sredstva za tu svrhu, i ukazao da u Crnoj Gori još uvijek nema centra za autizam, niti baza podataka o broju djece sa autizmom.

Kako je rekao, riješili su da temeljno urede tu oblast i djeci sa autizmom omoguće ranu dijagnostiku poremećaja, rehabilitaciju, kao i dostupnost svega što im je potrebno, kako bi njima i njihovim porodicama dugoročno poboljšali kvalitet života.

„To je dug i težak proces, ali krenuli smo s mrtve tačke i vrlo brzo će i rezultati biti vidljivi“, najavio je Hrapović na simpozijumu „Autizam i poremećaji iz autističnog spektra“.

On je ukazao da je, uvažavajući specifičnosti djece s autizmom i potrebe specifičnog programa rada s tom populacijom, izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti definisana obaveza Ministarstva zdravlja da osnuje Centar za autizam, kao ustanovu za brigu, obrazovanje i rehabilitaciju autistične djece, omladine i osoba po programima za autističnu djecu.

„S obzirom na to da je nerealno postavljeni rok istekao krajem prošle godine, neposredno po formiranju novog saziva Ministarstva zdravlja, a da prethodno nijesu stvoreni ni kadrovski, prostorni, niti finansijski uslovi za ovu vrstu aktivnosti, suočili smo se sa ogromnim pritiskom javnosti, obavezom, ali i željom da pružimo prvu i pravu podršku osobama sa poremećajima iz autističnog spektra i njihovim najbližim“, saopštio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, riječ je o izazovu koji je po svojoj prirodi kompleksan i zahtijeva multidisciplinarni pristup, tako da su počeli sa rješavanjem tako što je najprije formirano Nacionalno međuresorno tijelo.

To tijelo, pojasnio je Hrapović, čine predstavnici Ministarstava zdravlja, prosvjete i rada i socijalnog staranja, UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije, Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Podgorica, Kliničkog centra Crne Gore, doktor Dragan Laušević i predstavnici nevladinih organizacija.

Kako je kazao Hrapović, postavili su sebi zadatak da izrade Nacionalnu strategiju i akcioni plan koji definišu konkretne zadatke svakog resora i termine za sprovođenje aktivnosti.

On je dodao da su definisani načini za osposobljavanje i edukaciju kadra za bavljenje djecom sa poremećajima iz autističnog spektra, kao i obezbjeđivanje prostornih kapaciteta.

„Cilj ovog skupa je da se iskaže istinska spremnost da se u Crnoj Gori problem autizma riješi na sistemski, sistematičan način, isključivo uz uvažavanje naučnih dostignuća“, rekao je Hrapović.

On je naveo da su predstavnici Ministarstva zdravlja obišli Centar za autizam u Tirani, koji se smatra jednim od najnaprednijih centara u Jugoistočnoj Evropi, i dogovorena je saradnja u oblasti edukacije kadra koji će raditi sa djecom u Crnoj Gori čiji je maternji jezik albanski.

„Sa profesoricom Nirvanom Pištoljević dogovorena je saradnja u oblasti edukacije kadra koji će se baviti ranom intervencijom. Tokom ovog mjeseca biće realizovano niz aktivnosti dogovorenih sa UNICEF-om i nevladinim sektorom“, rekao je Hrapović.

On je ukazao da su se aktivnosti koje su sprovedene na obezbjeđenju prostornih kapaciteta kretale u dva pravca – izgradnja novog prostora koji bi bio u sastavu Instituta za bolesti djece KCCG, i za koji je strategijom predviđeno 1,5 miliona EUR za narednu budžetsku godinu.

„Međutim, Ministarstvo je već dva i po mjeseca u ozbiljnim pregovorima za dobijanje prostora, koji je već izgrađen i opremljen. Uspješan ishod ovih pregovora omogućio bi da naša djeca koja imaju probleme iz autističnog spektra mogu sve medicinske usluge i servise da dobiju odmah“, saopštio je Hrapović.

Kako je naveo, edukacija kadra koji bio radio sa djecom u tom prostoru već je predviđena programom kontinuirane medicinske edukacije, i ne postoji potreba da izdvajanje dodatnog novca.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju, Nebojša Kavarić, naveo je da se svaki zdravstveni sistem u svijetu ogleda kroz odnos prema osobama sa poremećajima iz autističnog spektra.

„Lična karta urednosti i referentnost zdravstvenog sistema je odnos prema tim osobama i njihovim porodicama“, kazao je Kavarić.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić, rekla je da je poslednjim izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti unaprijeđen položaj osoba sa invaliditetom (OSI) i djece sa smetnjama u razvoju.

„Uvedena su nova prava i usluge, a uvećana je i visina iznosa materijalnih davanja“, saopštila je Jelić.

Ona je objasnila da je osnovni cilj Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji stvaranje uslova za povećanje zaposleni OSI i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti za sve.

Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete navela je da su pri Zavodu za školstvo akreditovane su obuke na temu autizma, u cilju poboljšanja inkluzivne prakse i pružanja stručne podrške.

„Da bi se djeci sa posebnim obrazovnim potrebama kojima je to neophodno, pa time i djeci sa smetnjama iz spektra autizma osigurali optimalni uslovi za boravak u školi, obezbijeđeni su asistenti u nastavi kao tehnička podrška“, saopštila je Nikolić Vučinić.

Kako je kazala, prema novim zakonskim izmjenama, asistente angažuje škola za školsku godinu, čime se obezbjeđuje pravovremenost i kontinuiranost u njihovom angažovanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније