Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

10. 10. 2017. 10:38   >>  10:26

AMERIČKI STRUČNJAK

Najvažnije rano prepoznavanje autizma

Autizam je moguće prepoznati kod djece starosti od šest mjeseci do godinu. Iako postoje različiti oblici autizma, svi imaju zajednički simptom, a to je nedostatak socijalne interakcije, saopštio je stručnjak za autizam dr Endi Ših, predsjednik američke Fondacije "Autism Speaks".

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, doktor Endi Ših, kazao je da se rani simptomi autizma mogu uočiti od 6 do 12 mjeseci.

To je period u kojem roditelji imaju prve kontakte i komunikaciju očima sa roditeljima, već poslije 12 mjeseci imaju i komunikaciju, reaguju kada ih roditelji pozovu, reaguju na osmijehe, kaže dr Ših.

„Preporuka je, ako se vaše dijete socijalno ne angažuje ne odgovara na vaše osmijehe, komunikaciju, da se obratite vašem pedijatru“, kaže američki stručnjak. Ših je gost simpozijuma „Autizam i poremećaji iz autističnog spektra“, koji je danas u Podgorici organizovalo Ministarstvo zdravlja i Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore.

Ših ističe i da obično roditelji primijete simptome autizma kada dijete ima dvije godite i kada ne priča.

„Neki simptomi mogu da se primijete i u ranoj dobi i mi treba da upoznamo roditelje sa tim ranim simptomima. Iako postoje različiti oblici autizma sve te forme imaju zajedničke simptome, a to je uglavnom nedostatak socijalne interakcije“, ističe dr Ših.

On kaže da postoje određene sličnosti između autizma i drugih poremećaja, međutim postoje određeni testovi na osnovo kojih mi možemo da utvrdimo da je riječ o autizmu.

„Od ključne važnosti je da čim roditelji posumnjaju u autizam da se jave pedijatru. Upravo na tome mi radimo da obučimo i ljekare i pomognemo u toj ranoj dijagnostici“, kazao je dr Ših i dodao da je to ključ dalje socijalizacije i razvoja autističnih osoba.

Generalna direktorica u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović, podsjetila je da Crna Gora još uvijek nema registar autističnih osoba, jer je za njegovu izradu potrebno tri do četiri godine.

„Važnije od toga je rana detekcija“, kazala je Miranović i dodala da je zbog toga i organizovan današnji skup u Podgorici.

Miranović kaže i da dva i po mjeseca traju pregovori oko obezbjeđivanja prostora za djecu sa autizmom. Strategija je spremna i njom je predviđeno milion i po eura za izgradnju novog objekta.

„Međutim postoje indicije da bi se taj problem mogao riješiti mnogo racionanije i brže“, kazala je Miranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније