Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 10. 2017. 08:25   >>  08:17 1

OŠTRIJE KAZNE

Krivolovcima oduzimati vezove

Oštrije kazne za krivolov na moru i slatkim vodama, formiranje posebnog policijskog tima za borbu protiv te vrste kriminala, unapređenje kapaciteta inspekcije za ribarstvo i ribočuvara, kao i jačanje kontrole prometa ribe i morskih organizama uz dodatne kazne, poput oduzimanja komunalnog veza krivolovcima, dio su mjera predviđenih Akcionim planom borbe protiv krivolova na moru, ali i slatkim vodama.

Akcioni plan, u čiji je nacrt Pobjeda imala uvid, usvojen je u četvrtak, 5. oktobra, na trećem sastanku Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u svrhu ulova ribe. Podrazumijeva konkretna zaduženja za sve aktere uključene u borbu protiv raznih vidova krivolova i nelegalnog ribolova na moru i slatkim vodama.

Predložene sveobuhvatne mjere obuhvataju nekoliko segmenata, počev od izmjena zakona, pojačanih kontrola, proširenja ingerencija kao i strategija za očuvanje ugroženih ili zaštićenih vrsta…

Državni organi, nevladin sektor, naučne institucije i javna preduzeća poput Nacionalnih parkova i Morskog dobra, kao i udruženja ribolovaca i neformalna grupa građana boraca protiv krivolova imaće svoja zaduženja i, shodno planu, dati doprinos.

Radna grupa čiji je cilj da preduzme konkretne poteze i koordinira snage svih u borbi protiv krivolova, formirana je odlukom Vlade Crne Gore koja je u maju usvojila informaciju o ne baš lijepom stanju mora, rijeka i jezera zbog krivolova koji ugrožava biodiverzitet, regularne ribare a državi nanosi nepovratnu štetu i jako loš imdiž.

Zaduženja policije

Kao jedna od glavnih mjera predviđa se formiranje posebnog tima policije i obezbjeđivanje neophodne opreme kako bi se stalo na kraj krivolovcima na moru.

To obuhvata uključivanje dva brza plovila, podršku sa kopna, kao i podršku Uprave pomorske sigurnosti koja posjeduje sve neophodne informacije o kretanju plovila, kako bi se mogla ispratiti ruta krivolovaca.

Jedno policijsko plovilo treba da stacioniraju na teritoriji Bigove, drugo na potezu BarBudva, i time pokriju skoro krizne tačke, dokazano krivolovne.

Napominje se da treba posebno kontrolisati najugroženije lokacije, a to su, kako se navodi u Planu, Zagora, Zukovica, ponta Mačka, ponta Vesla, Platamuni, Crni rt, Maljevik, Čanj, Volujica (val Bigovice), potez od Komine do Starog Ulcinja, Valdanos, potez od Valdanosa do Ulcinja.

Posebnu pažnju treba posvetiti i kontroli krivolova koji se odvija na lokacijama potopljenih brodova i prirodnih grebena na većim dubinama.

Plan predviđa da Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije oštrije kontrolišu, u kontinuitetu, osobe za koje se osnovano sumnja da se bave nezakonitim ribolovom.

Planirano je i pokrivanje prostora i pozicija gdje se, prema operativnim podacima i prijavama građana, može očekivati upotreba eksplozivnih naprava radi vršenja nezakonitog ribolova.

Pored toga, neophodna je i stalna kontrola plovila za koje postoje indicije da se koriste za nezakoniti ribolov.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније