Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 10. 2017. 08:20   >>  09:20 4

KOVAČEVIĆ PORUČILA

Više od polovine uputa neopravdano

Analiza koju je sproveo Klinički centar pokazala je da je više od polovine uputa koje su izabrani doktori napisali od kada je na snazi elektronsko zakazivanje kod ljekara specijalista bilo neopravdano, a najveći problem prisutan je na Internoj klinici (endokrinologija, reumatologija, hematologija), kazala je za Pobjedu direktorica te zdravstvene ustanove Zorica Kovačević.

Prema njenim riječima, podaci o tome prije mjesec dostavljeni su Ministarstvu zdravlja koje treba da utvrdi zašto je toliki priliv uputa prema Kliničkom iz primarne zdravstvene zaštite.

Među ključnim zadacima koje je sebi postavila bilo je i da će učiniti sve da spriječi odlazak ljekara iz Kliničkog centra, tako što će im, pored ostalog, biti omogućeni bolji uslovi rada, ali i veće plate… Dio ljekara ipak je otišao ili je najavio da će to učiniti do kraja godine.

“Jedan od ključnih zadataka, a to je stvaranje boljih uslova za liječenje, sa uspjehom realizujemo. Uvjerena sam da ćemo poboljšati i standard zaposlenih. Na ovu temu, kao što je poznato, Ministarstvo zdravlja i Sindikat zdravstvenih radnika vode intenzivne pregovore i očekujem pozitivan ishod. 0 odlivu kadra se mnogo spekuliše, često sa neprovjerenim podacima. Podsjetila bih crnogorsku javnost da nije novost da pojedinci svih profila traže zaposlenje tamo gdje njima najviše odgovara, a motivi su različiti, što je slučaj i sa medicinskim kadrom. Odlazak ljekara iz KCCG ili Crne Gore nije nešto što se samo sada dešava. Ljudi dolaze i odlaze. Jedan dio je u penziji, jedan vani, neko odlazi u privatni sektor i mi ih angažujemo zbog nedostaka kadra i lista čekanja”, kazala je Kovačević.

Veoma je, kaže, isplativo da honorarno angažuju ljekare koji su ranije napustili Klinički centar i otišli u privatnu praksu, kao i doktore iz drugih zemalja.

“Uvijek je finansijski opravdanije dovesti ljekara u ustanovu nego upućivati pacijente na liječenje van Crne Gore. To rade sve zdravstvene ustanove koje se suočavaju sa deficitom kadra iz bilo kog razloga. Važno je znati da neke oblasti medicine nećemo razvijati iz finansijskih razloga. Mala smo država i za neka oboljenja, kod kojih se bilježi mali broj pacijenata na godišnjem nivou, finansijski nije opravdano stvarati kadar i infrastrukturu. I mnogo bogatije države ne razvijaju određene grane medicine, već se time bave samo određeni centri”, ističe Kovačević.

Govoreći o tome da li je zaživio elektronski sistem zakazivanja specijalističkih pregleda i da li ljekari mogu da vode preciznu evidenciju, jer se dešava da pacijenti ne dođu na zakazani pregled, Kovačević kaže da je još rano govoriti o njegovim benefitima.

“Ovaj sistem omogućio nam je precizne podatke o broju obavljenih pregleda i broju pacijenata koji nijesu došli na zakazani termin, njih oko 30 odsto. Za svaki novi projekat potrebno je vrijeme, a izvještaji o elektronskom zakazivanju potvrđuju preopterećenost ljekara KCCG. Na Internoj klinici imamo 25 ambulanti na mjesečnom nivou i sve se popuni. Dnevno imamo više od 700 pacijenata, a gdje su konsultacije, konzilijumi i liječenje pacijenata. Pitanje je što radi primarna zdravstvena zaštita”, istakla je ona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније