Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

08. 10. 2017. 21:20 >> 20:54

GRUPA ARHEOLOGA

Restauriraju novsku Citadelu

Turistima i građanima postala je dostupna hercegnovska tvrđava Citadela koja se u zemljotresu 1979. srušila u more. Rezultat je to angažovanja desetak arhitekata i studenata iz regiona i Francuske okupljenih na radionici i školi restauracije "Mezzaluna", koja je proistekla iz saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš.

"Restauracija podrazumijeva učvršćivanje postojećeg kamenja i više se, u stvari, projekat bavi sanacijom onog što je tu, konsolidacijom tog zida, nego smišljanjem namjene, dograđivanjem...", kazao je arheolog Vuk Čvoro iz NVO Sinergija.

Studentkinja mastera u Nišu Mila Cvetković je naglasilo da je tvrđava bila u lošem stanju, te da je lokalitet obrastao u drveće i zelenilo.

"To je sve očišćeno. Zid je konzerviran, kao i temelji, i izvršena je restauracija gornjeg dijela", objasnila je ona.

Kako je kazao arhitekta iz lionskog studija "Archipat" Patris Regnar, izabrali su da rade na Citadeli jer kao "otvorena knjiga pokazuje slojeve istorije grada".

 Nevenka Macan, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније