Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2013. 16:25 >> 16:32

QUEER

Velika podrška Povorci ponosa

Velika domaća, regionalna i evropska podrška uslijedila je nakon objave da će Povorka ponosa biti održana u oktobru, saopšteno je iz crnogorske LGBTIQ asocijacije Kvir Queer Montenegro.

 

 

Predstavnik Kvir-a Danijel Kalezić kazao je da ih u toj Asocijaciji raduje podrška velikog broja LGBTIQ osoba iz Crne Gore, koja je stigla preko društvenih mreža.

“Posebnu zahvalnost izražavamo prema profesionalnom odnosu Uprave policije Crne Gore koja nas je juče kontaktirala, ali i javno saopštila da će uskoro biti održan prvi sastanak tokom kojeg ćemo započeti saradnju na organizaciji Povorke Ponosa”, rekao je on.

Kalezić smatra da je uloga policije u obezbjeđivanju uslova za održavanje mirne Povorke Ponosa od krucijalnog značaja za dalji napredak u borbi za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

“I mi očekujemo da policija ima kapaciteta da na visoko profesionalnom nivou obavi taj zadatak”, poručio je on.

Kalezić je podsjetio da su ohrabrujuće poruke stigle iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, navodeći da će se njima Kvir Montenegro ove sedmice inicirati sastanke.

On je naveo da podrška Povorci Ponosa nije izostala ni od predstavnika političkih partija.

“Uz prethodnu otvorenu podršku našim aktivnostima koja je stigla iz Liberalne partije, ovog puta su podršku organizaciji Povorke Ponosa dale i svoje učešće i prisustvo svojih članova samom skupu potvrdile i članica Skupštinskog Odbora za ravnopravnost iz Demokratske partije socijalista Nada Drobnjak, kao i Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore”, precizirao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, u Kviru su zadovoljni i podrškom koja je stigla iz Evropskog Parlamenta i izjavom Jelka Kacina koji je prenio važnost uspješnog organizovanja Povorke Ponosa u Crnoj Gori ove godine.

Kalezić je ocijenio da će uspješno organizovanje i podrška Povorci Ponosa biti i jedan od dokaza da je Crna Gora spremna i odlučna da pokaže da se ljudska prava LGBTIQ osoba u toj državi poštuju i u praksi.

“I Kvir Montenegro želi da zajedno sa LGBTIQ osobama i ostalim nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima u Crnoj Gori doprinese dostizanju tog cilja”, dodao je on.

Kalezić se zahvalio na pokazanoj solidarnosti i podršci koja je Kviru stigla od organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba iz regiona i koje su potvrdile svoje učešće u prvoj Povorci Ponosa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније