Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

07. 10. 2017. 21:35 >> 21:40
3

POČELA OBIMNA ISTRAŽIVANJA

Vandali oštetili lik Rome u Duklji

Italijanski i crnogorski naučnici koji ovih dana istražuju Duklju utvrdili su postojanje podzemnih arheoloških objekata. To je dio dvogodišnjeg projekta koji će dati cjelovit prikaz lokaliteta i smjernice arheolozima za dalji rad. Ekipa TVCG je zabilježila i štetu koju su načinili vandali na jednom od najpoznatijih simbola tog rimskog grada - klesanom liku boginje Rome.

Taj rijetki sačuvani komadić antičkog grada posljednjih mjeseci bio je meta vandala.  Nastavak je to devastacije neprocjenjive baštine koja je dugo bila samo poljana sa koje se odnosilo, a od iskopavanja do iskopavanja prolazile su decenije.

Istraživači pronašli podzemne objekte

Kako je kazala predstavnica Nacionalnog centra za istraživanje iz Italije Merilena Kocolino uz pomoć georadara i analiziranjem povratnih signala može se detektovati prisustvo podzemnih arheoloških objekata. Konačan rezultat biće od velike pomoći arheolozima, koji će imati preciznu sliku o gdje treba raditi iskopavanja.

Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore je objasnila za TVCG da će se na taj način konačno znati šta se sve nalazi na prostoru Doklee, jer mi znamo o sakralnom prostoru, ali ne i o privatnom. 

Ekipa TVCG je s istraživačima razgovarala na gotovo nepoznatoj istočnoj strani Duklje, na ostacima ranohrišćanske crke iz perioda izmedju V i VI vijeka.

"Ovdje se nalazio episkopski centar. Od britanskih istraživanja 1893. kada je grupa arheologa s Oksforda otkrila ovaj dio grada i revizionih istraživanja 1957. ozbiljna arheološka istraživanja nijesu vršena na ovom terenu", kazala je Koprivica.

Arheološku laboratoriju pokrenula je grupa italijanskih i crnogorskih naučnika koji posjeduju različite profesionalne vještine.

Istraživačica iz Italije Lucia Alberti objasnjava da Duklju vidi kao jednu vrstu proširenog arheoloskog parka. 

"Mi u Italiji to zovemo Eko muzej. Tu ljudi mogu da dođu da obnove kontakt sa svojim korijenima, kulturološkim identitetom, dovedu djecu da se igraju, nauče nešto o vlastitoj istoriji i poštovanju kulturnog nasljeđa. Arheologija ne znači samo prošlost, arheologija želi da bude uključena u sadašnji život, ali i da ima projekciju u budućnosti", istakla je ona.

Dvogodišnji projekat finansiraju Nacionalni centar za istraživanje Italije, Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Terna Crna Gora. Nosilac projekta sa naše strane je Istorijski institut Univerziteta Crne Gore.

Olja Bulatović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније