Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 10. 2017. 22:16   >>  21:46

CGO SAOPŠTIO

Uljarević član Zapadnobalkanskog komiteta

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević izabrana je za članicu novoosnovanog Zapadnobalkanskog savjetodavnog komiteta (Western Balkans Advisory Committee – WBAC) globalne Fondacije za otvoreno društvo (Open Society Foundations - OSF).

Kako je saopšteno iz te NVO, Uljarević je poziv dobila od predsjednika Globalnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Kristofera Stouna u ime Džorža Soroša, predsjednika Fondacije i samog Globalnog odbora.

"Ovaj Komitet će funkcionisati kao savjetodavno tijelo za dijalog između fondacija na zapadnom Balkanu i OSF, analizirajući zajedničke političke i društvene trendove u regionu i savjetujući nacionalne fondacije, OSF programe, Evropski savjetodavni komitet i kad je to relevatno Globalni odbor. Komitet će, takođe, identifikovati mogućnosti regionalne saradnje između fondacija i razmjene iskustva, evaluirati regionalni rad mrežnih programa OSIFE i pospješivati saradnju među fondacijama", navodi se u saopštenju CGO.

Komitet će, kako dodaju, obezbjeđivati stratešku koordinaciju između pet fondacija u regionu.

"Vrijeme i ekspertiza članova ovog Komiteta su od presudnog značaja za funkcionisanje nacionalnih fondacija u državama zapadnog Balkana", ocijenio je Kristofer Stoun u pismu Uljarević, uz napomenu da se od osnivanja prve fondacija Soroš oslanjao na mišljenja nezavisnih eksperata u filantropskim naporima da unaprijedi područja u kojima je djelovao.

Kako navode iz CGO, pojedinci koji su članovi tog tijela prepoznati su po originalnom pristupu u razmišljanju i praksama koje uspostavljaju, sposobni su da odgovore na različite izazove i doprinesu jasnom strateškom planiranju u zalaganjima za otvoreno društvo.

"Komitet broji osam članova od kojih su dva članovi Evropskog savjetodavnog komiteta iz regiona, po jedan član Upravnog odbora nacionalnih fondacija, i jedan član iz Crne Gore, gdje sama fondacija nema predstavništvo ali postoji određeni broj aktivnih programa koje fondacija podržava. Uljarević je izabrana kao članica iz Crne Gore na osnovu dokazane ekspertize i rezultata u radu u civilnom društvu, što je svakako priznanje i za CGO u širim ne samo regionalnim, već i međunarodnim okvirima", saopšteno je iz CGO.

Trogodišnji mandat Uljarević u tom tijelu počinje danas prvim sastankom Komiteta.

"CGO će nastaviti da svojim djelovanjem otvara put ka pravednijem i tolerantnijem društvu u kojem će stručnost biti ispred podobnosti, vladavina prava ispred nejednakosti pred zakonom, dijalog i argumenti ispred manipulacija i sukoba. Upravo je ovo godina kada CGO obilježava 15 godina postojanja i hoda ka misiji zbog kojeg je i osnovan, pa stoga i ovakvo prepoznavanje učinka CGO-a i njenih članova predstavlja dodatni podstrek za dalji još intenzivniji rad", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније