Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

06. 10. 2017. 10:50   >>  14:53 51

BOŠKOVIĆ VOJNICIMA

Služite vjerno domovini

Dan Vojske Crne Gore proslavljen je danas u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, gdje su još 52 vojnika po ugovoru položila zakletvu. Ministar odbrane Predrag Bošković vojnicima je poručio da im uniforma bude najveća vrijednost, primarno načelo i neupitna odanost.

Smotru jedinica obavio je presjednik države, Filip Vujanović.  Bošković je kazao da su crnogorski vojnici vlastite živote pretočili u bisere crnogorske krune, a svoju snagu u besmrtna krila dvoglavog orla.

"Vaš izbor nije samo izbor zanimanja, nego i zalog date riječi. Slično je i sa državom tako je i Crna Gora u posljednjoj deceniji donijela dvije važne odluke", kazao je Bošković i dodao da su to obnova nezavisnosti i ulazak u NATO.

Bošković je saopštio da je u proteklom periodu osnažen sistem odbrane.

"Institucionalno smo ljudski i materijano unaprijedili sistem odbrane. Školovali smo i školujemo naš starješinski kadar na prestižnim akademijama, a naši propadnici učestvuju u najvećim misijama. Kroz afirmaciju sopstvenih sposobnosti Crna Gora i njena vojska trasirali su put ka najvećem odbrambenom prostoru. Pred novim iskušenjima koračamo uvjereni da je izbor najboljih, jedina ispravna odluka na putu sigurnosti i daljeg razvoja", poručio je Bošković.

Od vojnika ministar zahtjeva da im uniforma koju nose bude najveća vrijednost, primarno načelo i neupitna odanost.

"Služite vjerno svojoj domovini, jer čovjek koji je bez domovine i bez doma je, zato truditete se da vijeme ne ograničavate na ljudsku dimenziju, već na trajnost date riječi zavjet nezaborava. Da je vječna Crna Gora", zaključio je Bošković.

Ministar je podsjetio na slavnu istoriju crnogorske vojske, od Tuđemilske bitke, iz koje baštini praznik, te podviga kneza Vojislava i njegovih sinova, do Crnojevića i Petrovića, bitaka na Carevom lazu, Martinićima, Krusima, Grahovcu i Vučijem dolu, herojskog Mojkovca i nenadmašnog Lovćena. 

"Sinovi istih junaka vodili su staze julskog ustanka, Pljevalja i drugih velikih bitaka Drugog svjetskog rata. Priča o njihovim gordim pobjedama nezaobilazan je početak obilaska svjetskog muzeja slobodarstva. Ta se iskra nikada osipala nije – ona je bila vječito crnogorsko ishodište", naglasio je ministar Bošković. 

Načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić kazao je da je  sveobuhvatan proces izgradnje novog odbrambenog sistema primjerenog potrebama i mogućnostima države, rezultirao novim modernim sistemom odbrane.

„Rezultirao je i Vojskom obučenom, visoko profesionalnom i spremnom da odgovori na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove u duhu svijetle tradicije naših predaka i očuvanja slobode. Vojskom dostojnom i dokazanom na izgradnji mira u svijetu za čije učešće u međunarodnim operacijama podrške mira stižu zavidne ocjene sa relevantnih adresa od najviših vojnih autoritera“, rekao je Jokić.

On je naveo da, dok se proslavlja Dan VCG, njhove kolege oficiri, podoficiri i vojnici su daleko u brojnim misijama i operacijama u Avganistanu, Maliju, Zapadnoj Sahari, Obalama Somalije doprinoseći miru i bezbjednosti ponosno vijeću zastavu Crne Gore. On im je čestitao praznik i uspješno izvršenje zadataka i srećan i bezbjedan povratak kući.

Proslavi je prisustvovao i premijer Duško Marković, a na svečanosti su predstavljeni novoproizvedeni potporučnici Mladen Galević, Andrijana Strujić, Marko Bajović i Aladin Hadrović, koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu.

Zahvalnice za dugogodišnju saradnju uručene su Vladinom Birou za odnose sa javnošću, Kontroli letjenja Podgorica i Opštini Pljevlja.

 

 



Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније