Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2013. 12:52   >>  12:56 13

KOPRIVICA KRITIČARIMA

Čitajte djela laureata i opustite se

Profesor Dragan Koprivica, koji je član Žirija za dodjelu godišnje Trinaestojulske nagrade za 2013., iskazao je neslaganje protiv, kako je rekao, grubog miješanja u njegov rad od strane nekompetentnih pojedinaca i pojedinih institucija, koje su čak i izbrisane iz spiska NVO.

 On je u reagovanju, dostavljenom Portalu RTCG, naglasio da je Žiri u odlučivanju imao u vidu isključivo stručne, naučne i umjetničke reference. 

"Stoga mu nijesu potrebni tutori, dodatni tumači, posmatrači, naknadna pamet i žiriranja. Time bi se i devalvirala sama odluka o izboru žirija u Skupštini Crne Gore. Daljim vođenjem organizovane hajke protiv ovogodišnjih dobitnika Trinaestojulske nagrade, produbljivanjem podjela na poželjne i nepoželjne, pritom i bez uvida u nagrađena ostvarenja, samo bi se poslala dodatno loša poruka domaćoj i međunarodnoj kulturnoj javnosti o Crnoj Gori danas", rekao je Koprivica.

Neutemeljeni napadi na dodjelu najviših državnih priznanja pružaju, kako je rekao, lošu sliku o imidžu naše Crne Gore "posebno u vremenu njenog pridruživanja EU".

"Gdje su slični primjeri iz vremena dirigovane svijesti i odluka nezamislivi i antievropski. Bio bi to ružan presedan za današnju Crnu Goru, klasičan primjer vraćanja vremenima totalitarne svijesti, i strogo kontrolisanim nagradama za podobne", smatra Koprivica.

On je rekao da nije dostojanstveno, a i tužno je, "da se ovo dešava upravo u viteškoj Crnoj Gori, da kod nas ustanu pisci protiv dobitnika nagrada za književnost i književnu kritiku".

"To predstavlja jasan mentalitetski problem onih, kojima je lojalnost vlastima najveća književna akreditacija, a u svemu ostalom precjenjuju lične domete. Nije lijepo, ni crnogorski. Uostalom, bitno je istaći da nijedan pisac većeg formata nije govorio protiv ovogodišnjih laureata", rekao je Koprivica.

 

On je uvjeren da bi u vremenu kad Crna Gora treba da ide naprijed to bio njen veliki korak unazad.

"A kome je to potrebno? Većinskoj kulturnoj Crnoj Gori sigurno ne. Jer bi to bila jasna slika zemlje u kojoj progone slobodne umjetnike. Bio bi to veliki minus za Crnu Goru – direktan dokaz o diktaturi u kulturi. Ne vjerujem da takva retrogradna inicijativa može proći u Skupštini Crne Gore, jer i tamo ima mislećih ljudi, svjesnih da je to, posebno u ovom trenutku, kontraproduktivno za državu, ružan pečat. Ne vjerujem da će doći do presedana da se obara odluka žirija radi nečije sujete i mržnje prema onima koji nijesu iz njihovog bloka", uvjeren je Koprivica.

Umjesto toga, kako je rekao, svi ozlojeđeni mogu se adekvatno relaksirati čitajući knjige ovogodišnjih laureata, i vidjeti da zaista zavrjeđuju priznanja.     

"Zbog imidža ove zemlje ne smije se pokazati da imamo vječite favorite i redovne autsajdere u umjetnosti, po tom osnovu što neko od njih uz vlast stoji, ili ne stoji. Ovogodišnja odluka žirija najbolji je znak stare, ali i nove Crne Gore, da se poštuje glas struke, nauke, i savjesti – da najbolji budu proglašeni za najbolje… I da se to vrjednuje bez sujete i opstrukcije", kazao je on, navodeći da ovogodišnje glasanje žirija upravo označava glasanje za Crnu Goru jednakih šansi za sve.

Koprivica je uvjeren da je takva odluka doprinos širini kulture današnje Crne Gore, "jer u njoj ima mjesta za sve uspješne, bez bilo čije sujete, buke i bijesa".

"Podršku kandidaturi politikologa Radula Kneževića daju najviđeniji akademici iz Crne Gore i zemalja u okruženju. Ilija Lakušić je u protekle dvije godine napisao četiri knjige izuzetne poetske vrijednosti i poruka, koje posebno afirmišu istoriju Crne Gore i njeno duhovno biće. Gojko Čelebić je na polju književno-kritičke misli sačinio dvije izuzetne studije, monografije o velikanima svjetske književnosti, Servantesu i Dostojevskom, stubovima evropske i svjetske misli", kazao je Koprivica, poručujući da zato treba "što prije odbaciti sva mešetarenja režimskih pisaca, koji su ipak svjesni svojih ograničenih dometa, i partijske neograničene servilnosti".

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније