Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 10. 2017. 14:53 >> 14:23

SINDIKAT PROSVJETE

Obezbijediti bolji položaj prosvjetara

Sindikat prosvjete Crne Gore povodom 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika ukazuje na nezadovoljavajući socijalni položaj prosvjetnih radnika i njihov neadekvatan položaj u društvu. Prosvjetni radnici očekuju od svih odgovornih državnih organa da ulože veće napore i obezbijede im bolji ekonomski i socijalni položaj.

Iz Sindikata prosvjete navode da i ove godine nastavnici u Crnoj Gori dočekuju svoj praznik u ambijentu ekonomske i društvene krize koja im prirodno nameće nove izazove.

"Posebne zahtjeve i početne teškoće u novoj školskoj godini su donijele nametnute i prebrzo sprovedene reforme obrazovanja a koje su uvedene bez značajnog učešća nastavnika, koji jedini promjene mogu sprovesti", navodi se u saopštenju.

Prosvjetari i na svoj praznik ukazuju na nezadovoljavajući socijalni položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori i kaoo su kazali neadekvatan položaj u društvu.

"Plate prosvjetnih radnika su ispod državnog prosjeka, i gotovo dvije prosječne zarade u državi su potrebne za jedan iznos potrošačke korpe", saopštenoje iz Sindikata.

Oni smatraju da je za poboljšanje položaja prosvjetnih radnika potrebno i stalno jačanje svijesti o značaju profesije koja, kako su kazali, ima ključnu ulogu u obrazovanju i formiranju mladih naraštaja.

"Prosvjetni radnici očekuju od svih odgovornih državnih organa u Crnoj Gori da ulože veće napore i obezbijede bolji ekonomski i socijalni položaj, odnosno da država više ulaže u sistem obrazovanja, jer je to jedan od najbitnijih uslova ekonomskog razvoja države na putu ka učlanjenju u EU. To bi bio prvi korak ka stvaranju naprednijeg društva u kome će se cijeniti znanje i zvanje", navodi se u saopštenju.

SPCG svim kolegama upućuje čestitke za Svjetski dan učitelja i poziva da zajedničkim naporima učine sve da njihov rad bude pravedno vrednovan a njihovoj profesiji vraćeno dostojanstvo koje zaslužu.

"Dan učitelja koji se obilježava svake godine 5.oktobra u cijelom svijetu sa ciljem da se ukaže na značaj prosvjetne profesije i potrebu za vrednovanjem rada učitelja i nastavnika od koga zavisi budućnost društva u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније