Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ AntenaM/RTCG.me ]

04. 10. 2017. 12:00 >> 13:15
16

AMFILOHIJE PORUČIO

CPC svojata tuđe

Vjerska zajednica ima pravo da stiče imovinu i da gradi svoje hramove, ali nema pravo da upada i svojata tuđe, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije je povodom dešavanja na Cetinju, kada je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zabranjeno da služi parastos u crkvi na Ćipuru, poručio da je jedina priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori Mitopolija crnogorsko-primorska.

"Nigdje u svijetu vjerska zajednica nema pravo da ugrožava, da napada, da upada i svojata, jer oni nisu pravoslavna crkva", kazao je mitropolit Amfilohije.

CPC, kako je kazao, nema pravo da vrši nasilje. "U pravu je bila cetinjska policija", poručio je Amfilohije.

"Ova grupa, ta nevladina organizacija koja sebe naziva crkvom ide još dublje, jer misli da sva imovina njoj pripada jer se nazvala crnogorskom. Ne pripada joj", poručio je mitropolije Amfilohije.

Amfilohije je ovo saopštio na događaju na kojem je najavio naučni skup „Zetski gospodari Crnojevići i veziri Bušatlije", koji će biti  održan 6. i 7. oktobra na Cetinju i Podgorici u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske.

Tim povodom mitropoliti Amfilohije je kazao da je Istorijski period XIV vijeka “organski vezan za današnja zbivanja na Balkanu”. On ističe i da će taj naučni skup biti kruna svega što je rađeno u poslednjih 30 godina.

“Naša Uprava za zaštitu kulturnih dobara ima duh konzervacije umjesto da revitalizuje kulturno blago”, poručio je mitropolit i dodao da je obnavljanje svetinja iz epohe Crnojevića jedan od prioriteta Mitropolije.

"Bavljenje ovom temom nije samo pitanje istorije nego i rasvjetljavanje svega što se događalo sa nama kroz vjekove", kazao je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније