Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

F.R./B.V.

03. 10. 2017. 14:22 >> 20:24
31

VOJVODIĆ TVRDI

Smijenili me nezakonito

Radmila Vojvodić poručila je da je nezakonito smijenjena s pozicije rektora Univerziteta Crne Gore.

 

"Ne radi se o ličnom sukobu s premijerom, niti o političko-partijskom, već o nečemu gorem i opasnijem - o političkom nasilju Vlade nad Univerzitetom", kazala je Vojvodić na vanrednoj konferenciji za medije.

Prema njenim riječima, Upravni odbor UCG nije reagovao na njene stavove o inicijativi za smjenu rektora, "koji su bili potkrijepljeni činjenicama".

"To govori o kredibilitetu Upravnog odbora, ministra prosvjete i premijera", navela je Vojvodić.

Ona je ocijenila da partijska politika determiniše razvoj institucija i njihovo nazadovanje, "i što je posebno opasno - oportunizam, poslušničko ponašanje i instrumentalizovanje studenata".

"To je poražavajuće za akademsku zajednicu. Ovdje je riječ o trijumfu neprosvećenog staljinizma", smatra Vojvodić.

Upitana da li će slučaj njene smjene završiti na sudu, Vojvodić je kazala da je kao prilog njenom izjašnjenju UO predala i nezavisno pravno mišljenje advokatske kancelarije Martinović, navodeći da će se epilog vjerovatno nastaviti na sudu.

Ona je ocijenila i da je fabrikovan sukob između rektora i premijera, odnosno UCG i partije kojoj pripada predsjednik Vlade.

"Činjenica oko škole u Beranama je da je taj nemili događaj uređivanja visokog obrazovanja započet tako što se tvrdilo da je riječ o svim predstavnicima političkih partija, zato nema potrebe da ciljam bilo koju partiju", navela je Vojvodić.

Prema njenim riječima, nova etapa rada Upravnog odbora nastala je nametanjem stava Ministarstva prosvjete, da se odluke Vlade ne tumače već sprovode.

"Sve pravne činjenice su na mojoj strani. A svo bespravlje, komesarsko upravljanje, gaženje principa, osnovnih akademskih i upravljačkih je naša realnost", smatra Vojvodić.

Ona je upitala članove Senata UCG "zašto juče nijesu sjedjeli u sastavu u kojem su donosili sve odluke koje je sprovodila".

"Od senatora imamo posredno ili neposredno svjedočenje o pritisku, stvaranju glasačke mašine i obaranju kvoruma. Sjednica UO je zakazana i prije nego što je zasjedao Senat. Nepostajanje kvoruma je bilo vješto pritiscima dirigovano. Senatori nedolaskom, bili pritisnuti ili ne, tako su odgovorili na krizu. Njima i Studentskom parlamentu poručujem da smo se uvijek sastajali u punom sastavu. Bilo je ljudski, etički, da dođu i kažu svoje argumente ako su se predomislili. Da studentima kažu šta je i kako rađeno protiv njihovih interesa", navela je Vojvodić.

Profesor Živko Andrijašević kazao je da ne zna zemlju gdje se Vlada tako odnosi prema Univerzitetu.

"Nanesena je šteta ugledu Crne Gore", smatra Andrijašević.

Profesor Medicinskog fakulteta Ranko Lazović kazao da Opšta bolnica u Beranama nema mnogo sadržaja koje postoje u Kliničkom centru, i da su zbog toga smatrali da nastavu Visoke medicinske škole sa sjevera treba preseliti u Podgoricu.

"Nastavna baza treba da bude u Kliničkom centru. Na tri sjednice Senata UCG svaki senator se izjasnio da sjedište škole treba da bude u Podgorici, a ne u Beranama", kazao je Lazović.

Podsjećamo Upravni odbor UCG, smijenio je danas Vojvodićku s mjesta rektora. Za smjenu je glasalo 12 od 15 članova UO.

 

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније