Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

02. 10. 2017. 08:05 >> 07:40
1

NOVE MJERE

Konačan obračun sa krivolovom

Sprječavanje i suzbijanje krivolova koji je na svim vodama u Crnoj Gori poprimio razmjere devastacije, biće prioritet institucija, državnih organa i sportsko-ribolovnih udruženja, a na tom planu konkretne mjere i ovlašćenja preciziraće dokument koji bi trebalo da bude usvojen već narednih dana.

Riječ je o Akcionom planu mjera koji je u formi nacrta pripremila Radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u svrhu ulova ribe. Nacrt će biti razmotren na sjednici Radne grupe krajem ove sedmice, piše Pobjeda.

Znaće se odgovornost

Kako je Pobjedi potvrđeno u Radnoj grupi, Akcioni plan sadržaće niz konkretnih mjera i zaduženja koje će članovi ovog međuresornog tijela, sastavljenog od predstavnika državnih organa, ministarstava, inspekcija, policije, tužilaštva kao i naučnih institucija, ribolovnih i građanskih udruženja, primijeniti u borbi protiv krivolova.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, predviđeno je iniciranje usvajanja oštrijih sankcija protiv krivolovaca, biće precizirana konkretnija zaduženja policije, a u fokusu je edukacija, angažovanje ali i kontrola rada ribočuvarskih službi, kao i unapređenje kapaciteta inspektora za ribarstvo.

Kao jedna od mjera vidi se i presijecanje kanala nabavke eksploziva, kontrola dokazanih lokacija na kojima krivolovci u kontinuitetu imaju aktivnosti, suzbijanje noćnog ronjenja na moru i rijekama, kao i oštrija reakcija protiv bandi krivolovaca koji strujom uništavaju riblji fond Skadarskog jezera. Ništa manje opasne efekte krivolov je proizveo na Morači i Zeti gdje su autohtone vrste, poput glavatice ili mekousne pastrmke dovedene na prag izumiranja.

Ovo su sve teme koje će obilježiti treći sastanak Radne grupe formirane nakon što je Vlada na 26. sjednici usvojila informaciju o nezavidnoj stanju u ovoj oblasti i, prepoznala krivolov kao drastičan problem. Radna grupa je u julu, na drugom stastanku, proširena predstavnicima dva ribolovna saveza u Crnoj Gori (na moru i rijekama), kao i predstavnikom neformalnog udruženja Stop krivolovu

Pritisak dao rezultate

Nakon gotovo polugodišnjeg pritiska javnosti, kroz angažovanje građana, ribolovaca, ronilaca, ali i pažnje medija, problem krivolova je isplivao na vidjelo.

Rezultati ostvareni u suzbijanju dinamitašenja na moru pokazuju da su mjere imale efekta naročito u barskoj opštini gdje je policija u nekoliko odvojenih akcija uhapsila i procesuirala više osoba koje su od ranije poznate kao akteri ovih nedozvoljenih radnji.

Ukazali su i na loše rezultate u budvanskoj, a naročito kotorskoj i tivatskoj opštini, odnosno u Grblju i na Luštici, koji su markirani kao udarne „crne tačke“. Sa druge strane, evidentan je i pojačan rad inspektora, naročito kroz nekoliko akcija suzbijanje prodaje i plasmana nedozvoljene vrste školjke prstaca, na stolove restorana na Primorju i Podgorici.

Iako su ove akcije naišle na podršku javnosti, nije za pohvalu što su državni organi riješili da kroz preventivno kažnjavanje sačuvaju imena počinilaca prekršaja, što je donekle bacio sjenku na nesporan rad inspektora.

Nakon što je fokus javnosti usmjeren na krivolov eksplozivom, kao jedan od najtežih oblika uništavanja morskog ekosistema ostaje aktuelan ništa manji problem zaustavljanje noćnog ronjenja uz pomoć lampi i aparata za disanje.

Lampe i boce

Prema podacima do kojih je došla Pobjeda, ovaj problem naročito je izražen u zoni Sutomora i Čanja, oko Petrovca, u zalivu Trašte i na Luštici, kao i u zoni oko Platamuna, te potezu od Bara prema Ulcinju.

To su uglavnom ekipe koje češljaju priobalnie teren u potrazi za kvalitetnim i traženim vrstama riba poput sargova, krnja, zubataca ili skupih vrsta rakova.

Za ovakav rad krivolovaca naročito su pogodne vedre noći, visok vazdušni pritisak koji garantuje bistro more. Tada je vidivljivost uz korišćenje lampi velika, a šanse da ribe izbjegnu poharu slaba.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније