Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

01. 10. 2017. 15:50   >>  15:25 1

POŽARI U CG

Zoikas: Nadležni regovali na najbolji način

Nadležni u Crnoj Gori tokom ovogodišnjih požara su uradili odličan posao i reagovali na najbolji mogući način, ocijenio je Klaudiu Zoikas iz Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), poručujući da država i dalje može računati na pomoć NATO-a.

U civilnoj NATO vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija "Bosna i Hercegovina 2017", koja je održana tokom protekle sedmice u Tuzli, u organizaciji Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i EADRCC, učestvovalo je 1.200 ljudi iz više od 34 savezničke i partnerske zemlje, uključujući i tim iz Crne Gore.

Klaudiu Zoikas (Claudiu Zoicas), koji je bio direktor vježbe ispred EADRCC, govoreći o požarima koji su tokom ljetnjih mjeseci zahvatili više opština u Crnoj Gori, i u čijem je gašenju pomagao i EARDCC, kazao je da od trenutka kada EARDCC primi zahtjev za pomoć, taj poziv za sat vremena čuje 69 nacija.

"To je ono što radimo. Primili smo ovog ljeta tri poziva od Gruzije, za pomoć u šumskim požarima i poziv za pomoć od Crne Gore", kazao je Zoikas.

On smatra da su crnogorske vlasti uradile "sjajan posao tokom katastrofe", dodajući da je teško suditi kad je u pitanju tak specifičan i dinamičan scenario, kao što je prirodna katastrofa.

Zoikas je poručio i da Crna Gora može računati na pomoć NATO-a i EADRCC-a u eventualnim budućim vanrednim situacijama.

Direktor vježbe iz Ministarva bezbjednosti BiH, Samir Huseinbašić, objasnio je da je ključna komponenta sistema civilne zaštite lična i uzajamna zaštita, što je obaveza svakog građanina, da svaki građanin nauči mjere samozaštite i kako pomoći svom susjedu, a onda kako se uključiti u sistem da bude član odgovorne zajednice i da se uključe u akcije.

"Imali smo situacije i u Crnoj Gori, BiH i drugim državama koje su bile pogođene i poplavama i požarima, da se dio stanovništva u velikoj mjeri opustio, sjedeći u svojim domaćinstvima, a kilometar dalje gori i prijeti požar da će doći do njegovog domaćinstva, ali je on jednako opušten i ne uključuje se u akcije i ne pokazuje dovoljno svijesti", rekao je Huseinbašić agenciji Mina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније