Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

28. 09. 2017. 18:32 >> 18:06

PRIJEDLOGOM ZAKONA

Normirani parametri kvaliteta vode za piće

Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, izmjena zakona o Državnom tužilaštvu, carinskoj službi...

Predloženim zakonom o obezbjeđenju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu prvi put se posebnim pravnim aktom propisiju: parametri zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku upotrebu, obaveze pravnih lica koja obavljaju djelatnost javnog vodosnabdijevanja, aktivnosti u slučaju odstupanja od propisanih vrijednosti parametara, praćenje zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku upotrebu, kao i druga pitanja od značaja za obezbjeđivanje zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, u cilju zaštite zdravlja ljudi. 

U diskusiji u kojoj je učestvovalo više članova Vlade, istaknuto je da se svi nadležni subjekti moraju odgovorno odnositi prema vodi kao jednim od najvažnijih resursa u XXI stoljeću, te da, stoga, posebna pažnja treba da bude posvećena sprovođenju ovog Zakona.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjeni Zakona o državnom tužilaštvu. 

"Imajući u vidu potrebu unaprjeđenja postupka izbora članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, kao i da mandat ovog Savjeta ističe u januaru 2018. godine, izmjeni se  pristupilo kako bi se obezbijedila puna primjena odredbe po kojoj Konferencija državnih tužilaca bira i razrješava članove Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca iz svih nivoa državnih tužilaštava", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sjednice.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi, kojim se stvaraju uslovi za detaljnije uređenje postupanja carinskih službenika prilikom obavljanja svojih ovlašćenja, a posebno u dijelu izdavanja upozorenja i naloga i praćenja, zaustavljanja, pregleda i pretresa prevoznih sredstava, putnika i prtljaga.

U saopštenju se navodi da je Vlada donijela i Akcioni plan za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018. (za period 2017-2018. godine). Planom su definisane mjere za ostvarenje  strateških ciljeva: jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti pravosuđa; jačanje efikasnosti pravosuđa; crnogorsko pravosuđe kao dio evropskog pravosuđa; jačanje dostupnosti, transparentnosti i javnog povjerenja u pravosuđe; razvoj pravosudnih institucija, kao i drugih institucija u funkciji pravosuđa.

"U cilju unaprjeđenja kvaliteta života korisnika socijalne i dječje zaštite i njihovog osnaživanja za samostalan i produktivan život, Vlada je donijela Strategiju razvoja sistema socijalne i dječje zaštite za period od 2018. do 2022. godine sa Akcionim planom za 2018. godinu. Analizom postojećeg stanja u sistemu socijalne i dječje zaštite došlo se do  zaključaka koji određuju i pravac daljeg razvoja socijalne i dječje zaštite. Pored ostalog, prepoznata je potreba za unaprjeđenjem normativnog okvira i sistema kvaliteta, za razvojem i unaprjeđenjem usluga, za smanjenjem broja korisnika koji koriste uslugu smještaja u ustanovama socijalne i dječje zaštite. Planirane aktivnosti će biti usmjerene na razvoj porodičnog smještaja - hraniteljstva, sa posebnim osvrtom na nesrodničko hraniteljstvo, kao i na veće učešće lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i privrednih društava u pružanju socijalne i dječje zaštite", navodi se u saopštenju.

Donijeta je i Strategiju razvoja sistema socijalne zaštite starijih za period od 2018. do 2022. godine, sa Akcionim planom za 2018. godinu. Strategijom je predviđeno unaprjeđenje normativnog okvira, dalji razvoj usluga podrške za život u zajednici i unaprjeđenje kvaliteta socijalne zaštite starijih i povećanje učešća organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija, privrednih društava, preduzetnika i fizičkih lica u pružanju usluga socijalne zaštite starijim, na održiv način i skladu sa utvrđenim pravcem razvoja sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori.

Vlada je donijela Odluku o određivanju luka prema namjeni, kao i Odluku o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja. 

"Prema namjeni,luke su podijeljene na: trgovačke – Luka  Bar i Trgovačka luka Kotor; luke nautičkog turizma – marine: Luka Budva, Luka Tivat-Porto Montenegro i Luka nautičkog turizma – marina Bar i brodogradilišne luke – Luka  Bijela i Brodogradilišna luka Bonići–Tivat. U odnosu na vrstu saobraćaja određene su luke za međunarodni pomorski saobraćaj – Bar, Budva, Kotor, Tivat (Gat I i Gat II) i Zelenika i luke za unutrašnji pomorski saobraćaj – Bar, Budva, Kotor, Tivat (Gat I i Gat II), Bonići – Tivat i Zelenika", saopštili su iz Vlade.

Usvojena je Informacija o uspostavljanju nacionalnih struktura za učešće Crne Gore u programima teritorijalne saradnje s državama članicama Evropske unije u okviru Instrumenta predpristupne podrške 2014-2020 (IPA II). 

"U cilju ispunjenja obaveza koje proizilaze iz učešća u programima Instrumenta predpristupne podrške i uspostavljanja sistema upravljanja i kontrole na nacionalnom nivou, Vlada je zadužila Ministarstvo evropskih poslova da obavlja ulogu Nacionalnog tijela u programima teritorijalne saradnje s državama članicama Evropske unije u kojima Crna Gora učestvuje, a koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne podrške IPA II 2014-2020. Pored toga, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da uspostavi Kancelariju prvog nivoa kontrole i imenuje kontrolore za trilateralne i transnacionalne programe saradnje", navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli koncesije za korišćenje dijela voda sa izvorišta "Ledeni izvor" Sjenožeta, Opština Andrijevica, za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe i prihvatila tekst Ugovora o koncesiji sa Investitorom „Vila Mir“ d.o.o. iz Kotora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније