Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

27. 09. 2017. 13:30 >> 13:10
2

SUĐENJE ZA TERORIZAM

Ivanović: Spriječite "udar na državu"

Građanska alijansa apeluje na ključne donosioce odluka i stručnu javnost, da iskoriste mehanizme koji su im na raspolaganju i u, kako navode "normalne tokove vrate proces koji se odvija pred javnošću".

Nakon odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da su Mihailu Čađenoviću grubo prekršena ljudska prava i da mu je pritvor neprimjereno produžavan bez zakonskog osnova, te odluke Apelacionog suda koji je ukinuo rješenje o pritvoru, stičemo utisak da je atmosfera oko slučaja "Državni udar" kreirala lavinu nepovjerenja u one institucije koje su dužne da to povjerenje povrate i osnažuju, kazao je Darko Ivanović generalni sekretar Građanske alijanse.

Ivanović kaže da su za pohvalu prenosi uživo suđenja koji su omogućili uvid u funkcionisanje pravosudnog sistema, no upravo tu leži i razlog za zabrinutost.

“Naime, problemi u funkcionisanju crnogorskog pravosuđa postali su ogoljeni, te u procesnim radnjama i stručna i laička javnost može naći pregršt nedostataka: od manjka obrazovanja nosilaca bitnih funkcija u pravosuđu do manjakovosti u nivou kulture, pa sve do ozbiljnih nekonzistentnosti u procesu, koji je opterećen čestim mijenjanjem ZKP i uvođenjem tužilačke istrage”, naveo je Ivanović.

On ističe da je GA, ozbiljno zabrinuta “upitne objektivnosti ključnih ljudi koji su vodili istragu”.

“Smatramo da bi stručna javnost trebala dati svoj sud koji je prijeko potreban u danima kad proces klizi u politizaciju i, prečesto, neprimjerene optužbe koje se mogu čuti u sudnici ali i van nje, a koje samo dodatno uzbunjuju i zbunjuju javnost i unose pravnu nesigurnost kod svakog pojedinca u državi”, ističe Ivanović u izjavi za medije.

On nema sumnju da su oni koji se, kako navodi “decenijama lažno predstavljaju kao prijatelji Crne Gore”, imali određene namjere spram odluke Crne Gore da se priključimo evro-atlantskoj porodici naroda.

“To će se, nadamo se, pokazati kroz sudski postupak. Istovremeno, smatramo da se u procesu dokazivanja ne smije podleći korištenju materijala koji se kao dokazi ne mogu koristiti - što može dovesti u isključivost koja liči na upotrebu institucija sistema za običan politički obračun ili manipulacije "dokazima" u medijima zarad efekta klasičnog spina”, navodi Ivanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније