Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 09. 2017. 16:21   >>  15:53

PAVIĆEVIĆ SMATRA

Usvajaju zakon bez valjane diskusije

Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata tiče se dalje budućnosti Crne Gore i raspolaganja jedinim bogatstvom koje je ovoj državi ostalo, ocijenila je poslanica SNP-a Danijela Pavićević. Ona je pozvala predlagača da sporni zakon povuče iz skupštinske procedure.

 

Ona je saopštila da je skupštinska većina izuzetno važan želi da usvoji bez valjane diskusije.

"Jer dobro znaju da ovako skandalozan zakon ne bi prošao bez žestoke rasprave. To se uostalom vidi i posljednjih dana, kada sa veoma relevantnih stručnih adresa stižu i te kako argumentovane kritike ovog zakona, koji će, ukoliko se usvoji, imati dalekosežne negativne posljedice po Crnu Goru i njene građane", rekla je Pavićević.

Smatra da je prava namjera predlagača "da potpuno centralizuje raspolaganje prostorom i opštine ostavi bez ikakvih ingerencija kada je taj posao u pitanju".

"Pored toga, namjera je da se opštinama oduzmu značajna finansijska sredstva koja su im do sad bila na raspolaganju. Ovakav potez trenutne parlamentarne većine će još više osiromašiti ionako siromašne opštinske budžete na sjeveru Crne Gore, a one na jugu koje su bile u boljoj finansijskoj situaciji, dovesti u zavisan položaj od centralne vlasti i pretvoriti ih u običan servis. Time DPS i njegovi sateliti žele da obesmisle lokalnu vlast, a inspiraciju su našli u činjenici da gube vlast u većini opština", istakla je ona.

Pavićević smatra da po ovom zakonu lokalne vlasti ne raspolažu čak ni privremenim lokacajima, a u čemu su posebno opštine na primorju imale značajne prihode u svojim budžetima.

"Obaveza graditelja da na račun lokalne samouprave uplaćuje samo gradsku rentu koja služi za komunalno opremanje (struja, voda, putevi, kanalizacija...) jasno govori o tome šta je prava namjera ovog zakona. Ne ulazimo u namjeru predlagača da pojednostavi proceduru i skrati vrijeme dobijanja odobrenja za gradnju, ali i to se moglo riješiti na drugi način, a da lokalna samouprava ne izgubi ovako značajna sredstva. Izjava resornog ministra da će se lokalna samouprava konsultovati i dati mišljenje o predloženim planskim dokumentima, koje sa druge strane, nije obavezujuće, zvuči više nego licemjerno. Treba li pominjati koliko će državu koštati usvajanje novog prostornog plana i planova regulacije prostora", rekla je Pavićević.

Ona je uvjerena da će od predloženog zakona građani Crne Gore imati samo štetu i da ovakvo rješenje služi samo za učvršćivanje monopola i dodatnu centralizaciju moći u državi.

"Stoga SNP CG poziva predlagača da ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure. Ukoliko to predlagač ne uradi, pozivamo poslanike, ma iz koje opštine dolazili, da uskrate podršku nečemu što nanosi štetu i njima, a posebno građanima Crne Gore", navodi ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније