Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 09. 2017. 13:36   >>  13:06 5

ABAZOVIĆ I RUDOVIĆ

CG da ne postane gazdinstvo moćnika

Poslanici Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović i Neđeljko Rudović, poručili su poslanicima vladajuće koalicije da izaberu hoće li služiti svoj zemlji ili domaćim profiterima i njihovim strateškim partnerima.

 

Abazović i Rudović uputili su poslanicima vladajuće koalicije otvoreno pismo, uoči sjutrašnje rasprave u parlamentu o Predlogu zakona o planiranju i izgradnji objekata, koji je izazvao veliku buru u javnosti.

U pismu, sa čijim će sadržajem biti upoznati i diplomatski predstavnici u Crnoj Gori, dvojica poslanika Ure pozivaju kolege iz vlasti da ne glasaju za pretvaranje Crne Gore u gazdinstvo moćnika, koji su namjerili da zauzmu svaku stopu države iz koje mogu izvući profit.

"Nakon što su vaši čelnici oteli vlast od građana prije nepunih godinu, sada su odlučili da nam svima otmu i zemlju. Pošto sjutra treba da glasate o Predlogu Zakona o planiranju i izgradnji objekata, a nadajući se da će možda neki od vas skupiti hrabrosti da poslušaju svoju savjest, pozivamo vas da ne glasate za pretvaranje Crne Gore u gazdinstvo moćnika koji su namjerili da zauzmu svaku stopu Crne Gore iz koje mogu izvući profit. Preko ministra turizma i uređenja prostora žele se nekontrolisano krojiti planovi koji će Crnu Goru učiniti plijenom nezasitih profitera", navodi se u pismu Abazovića i Rudovića.

Podsjećaju da građani Crne Gore, odbornici i opštine "više neće odlučivati o teritoriji Crne Gore".

"Vjerujemo da vam je jasno da je to cilj Predloga zakona koji su vam dostavili da ga ozvaničite, ignorišući apele struke, civilnog društva, opština i građana. Vjerovatno vam je poznato da ovaj Predlog zakona krši temeljna civilizacijska i državna dokumenta kakvi su Ustav Crne Gore, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnoj samoupravi i Povelja o prostornom planiranju, jer se njime napušta princip decentralizacije i učešća građana u upravljanju prostorom. Njime se, kao što ste vjerovatno pročitali u članu 52 Predloga zakona, promoviše dosad nezabilježeni princip otimanja privatne imovine jer se omogućava i vašem susjedu da vam ekspropriše zemlju, ako vi ne želite da mu je prodate. Razmislite o tome jer vas od uvjek gladnih profitera teško može zaštititi i vaš poslanički status", navodi se u pismu.

Predlogom zakona, kako su istakli, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) donosi odluku o planu korišćenja prostora Crne Gore, radi plan, imenuje revidente, sprovodi plan i nikome ne odgovara.

"Čak i da zanemarimo evidentan prostor za korupciju i razne uticaje, zamislite koliko je to izvodljivo ako vam je poznato da od 2011. isti MORT radi Prostorni plan za obalno područje i još ne uspijeva da ga završi. Uporedo sa slanjem Predloga zakona ka Parlamentu pripremljena su i opštinama dostavljena podzakonska akta (na primjer set akata o legalizaciji, o planiranju…) Ima ih više od 50, a mnoga su vrlo obimna. Čim jedan zakon ima toliko takvih podzakonskih akata, to je najbolji indikator da je on loš i neprimjenljiv, izuzev ako se ne donosi iz nekih drugih razloga. Podzakonska akta nisu prošla javnu raspravu, pa je i to jedan od dokaza netransparentnosti procesa. Iako je proces planiranja prostora prvorazredni stručni posao, ovdje ga preuzima izvršni organ", ističu Abazović i Rudović.

Uključenost opština se, kako su istakli, argumentuje jednim predstavnikom u izradi Plana generalne regulacije, ali to, kako tvrde, nije ni iz daleka dovoljno za participaciju građana i lokalnih samouprava.

"Zanimljivo je da ako, na primjer Vodovod ili Elektrodistribucija imaju primjedbe na plan, dužni su da sami izrade i predlože novi prilog u roku od 60 dana. Time se obeshrabruje bilo kakvo davanje primjedbi. Za opštine ne postoji ni takva mogućnost uticaja. Predsjednika Savjeta za reviziju imenuje Ministarstvo, a on bira tim. Dodata je „gradska renta“ koju propisuje lokalna samouprava, ali samo uz prethodnu saglasnost Vlade. Ministar ukida licence planerima. Glavni arhitekta je nedodirljiv, ali ne mora imati licencu kao dokaz da je nešto radio i specijalizovao. Sve ove činjenice ukazuju da je riječ o neprihvatljivom i skandaloznom zakonskom predlogu, koji upućuje na sumnju da je njegov cilj olakšati i ubrzati yakulisno raskubanje najvrjednijih djelova teritorije Crne Gore, poput Buljarice, Kraljičine plaže, Boke, Velike plaže, Solane itd, obećanih od strane vaših čelnika ko zna kome i pod uslovima poznatim samo njima", navode dvojica poslanika Ure.

Kolegama iz vladajuće koalicije su poručili da je njihova politika devastirala cijelu Crnu Goru i ostavila je bez privrede.

"Jedino što nam je ostalo i što može biti pokretač ekonomskog razvoja je prostor. Ako Crnoj Gori uzmu njenu najvrjedniju teritoriju, ona će postati kolonija podijeljena po zonama između domaćih profitera i njihovih 'strateških partnera'. Još možete da birate kome ćete služiti. Svojoj zemlji ili njima", zaključuje se u pismu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније