Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 09. 2017. 14:13 >> 13:51
1

GRAĐANSKA ALIJANSA

Preispitati ukidanje "Građanskog obrazovanja"

Građanska alijansa (GA) poziva Ministarstvo prosvjete da preispita odluku da predmet "Građansko obrazovanje" ne bude više obavezan predmet jer je, kako navode, neprihvatljivo da se predmetu koji je jedan od najbitnijih za opšte vaspitanje i obrazovanje djece ne da puni značaj.

Iz te NVO podsjećaju prvim članom Ustava definisano "Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

"U praksi i stvarnom životu imamo brojne probleme i podatke koji ukazuju da ovo što je definisano članom 1 Ustava i dalje utopija. Podsjetićemo da smo društvo sa niskim nivoom vladavine prava, da se nismo suočili sa ratnom prošlošću, da ne procesuiramo odgovorne za torturu i zlostavljanje, da se ne poštuju manjinska prava, da pripadnici manjinskih naroda nijesu zastupljeni u državnim institucijama, da su Romi posebno ugroženi i diskriminisani, da imamo visoku etničku distancu, da su osobe sa invaliditetom i pripadnici LGBT zajednice diskriminisane, da su mladi nezaposleni, da smo u samom vrhu zemalja koja ne prihvata migrante, da smo zemlja u vrhu po podnijetim brojem tužbi Evropskom sudu za ljudska prava po glavi stanovnika, da je porodično nasilje izraženo kao i da imamo brojne ekološke probleme...", navodi se u saopštenju koordinatora programa ljudskih prava i sloboda Građanske alijanse, Milana Radovića.

On ističe da se brojni problemi moraju rješavati prvenstveno kroz rad sa djecom, a kako ocjenjuje, ukidanjem predmeta "Građansko obrazovanje" ta šansa se ukida.

"Zabrinjava gromoglasna tišnina svih aktera, a brojni nijesu ni primijetili to. Ulaganje u građansko obrazovanje znači višestruko vraćanje i investiciju u budućnost Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Radović ističe da Ministarstvo prosvjete treba odmah da preispita odluku o ukidanju predmeta i apeluje na poslanike da hitno podnesu predlog izmjena Zakona kojim bi se definisalo da "Građansko obrazovanje" ponovo bude obavezan predmet.

"Odreknemo li se 'Građanskog obrazovanja' i ovog koncepta odrećićemo se građanske budućnosti te stoga vjerujemo da će se ovaj previd odmah ispraviti", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније