Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

25. 09. 2017. 13:06 >> 12:36

SIMOVIĆ U BP

U stočarstvo investirano 2,6 miliona eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas je u Bijelom Polju predstavio rezultate tri javna poziva za dodjelu podrške crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima u oblasti stočarstva.

Kroz javne pozive za unapređenje stočnog fonda, unapređenje kvaliteta mlijeka i unapređenje uslova za skladištenje stajnjaka, ukupno je investirano 2,6 miliona eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva u iznosu 1,36 miliona eura.

Konferenciju za novinare, tim povodom, održao je na poljoprivrednom gazdinstvu Aličkovića u selu Bistrica.

„Kao što smo već kazali, rezultate predstavljamo na terenu, uvijek u drugoj opštini i uvijek kod vrijednih domaćina. Ovakvim pristupom želimo da predstavimo domaćine, da promovišemo njihov posvećeni rad i njihov život na selu sa svim šansama i izazovima i da promovišemo poljoprivredu kao unosan biznis“, kazao je Simović.

Predstavljajući gazdinstvo porodice Aličković, oca Feka i njegovih sinova Mevludina i Mithada, Simović je kazao da ova vrijedna porodica posjeduje ukupno 100 grla krupne stoke, od čega 70 muznih krava, sa godišnjom proizvodnjom po grlu više od 5.000 litara.

Kroz osam projekata: za nabavku mehanizacije, za nabavku grla, izgradnju objekata i nabavku opreme, Aličkovići su investirali više od 200.000 eura i ostvariće bespovratnu podršku Ministarstva od oko 107.000 eura. Uz podršku razvojnim projektima, na osnovu broja grla i otkupljenog mlijeka ovo gazdinstvo ostvaruje i premije od desetak hiljada eura godišnje, koje Ministarstvo isplaćuje kroz mjere agrarne politike.

„Dugačka je i sadržajna lista različitih vidova podrške koju je ovo gazdinstvo zavrijedilo svojim radom i rezultatima rada. Lista dugačka, ali ne i konačna. Nadamo se da će se ovo, kao i sva ostala zainteresovana gazdinstva u Crnoj Gori, svojim preduzetničkim iskoracima uz podršku Ministarstva iz godine u godinu razvijati i unapređivati“, poručio je Simović.

Takav razvoj, prema riječima Simovića, uspješno prati i podržava budžet Ministarstva koji je iz godine u godinu sve izdašniji, i ne samo kroz nacionalni budžet već i kroz IPARD, IFAD i novi MIDAS.

Fond unapređen sa 761 grlo krupne stoke i 2.639 grla sitne stoke

Govoreći o rezultatima javnih poziva za dodjelu podrške, konkretno o pozivu za unapređenje stočnog fonda, on je kazao da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj korisnika, a posebno je važno što su pravo na podršku ostvarili su i početnici.

Nakon sprovedene administrativne kontrole i kontrole na terenu, ove godine su 164 poljoprivredna proizvođača dobila rješenja o odobrenju potencijalnih investicija u iznosu od 2.121.000 eura uz 1.060.000 eura bespovratne podrške Minstarstva.

Od 164 odobrene aplikacije najviše je iz sjevernog regiona - 110, ili 67 odsto, zatim središnjeg regiona – 48 aplikacija ili 29 odsto, i primorskog regiona – 6 aplikacija ili 4 odsto.

Simović je naveo da će realizacijom ovih investicija stočni fond biti unaprijeđen i kvalitativno i kvantitativno za 761 grlo krupne stoke i 2.639 grla sitne stoke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније