Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

25. 09. 2017. 12:24   >>  11:54 1

ŠĆEPANOVIĆ APELUJE

Odnos učitelj-đak podići na viši nivo

Direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović, saopštila je da toj NVO posljednjih dana pristižu pritužbe na diskriminaciju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, nepažnju i neangažovanost pojedinih prosvjetnih radnika, kako bi ostala djeca prihvatila druga ili drugaricu sa smetnjama u razvoju.

 

Šćepanović navodi da je sve više problema djece sa posebnim potrebama u crnogorskim školama. Smatra da bi se na tom problemu moralo više poraditi.

Moramo istaći, takođe, da je inkluzivno obrazovanje jedino moguće rješenje problema sa kojima se suočavaju djeca sa posebnim potrebama i način da se njihov razvoj stimuliše i unapređuje.

"Umjesto pomoći i humanosti, djeca u crnogorskim školama - školski drugovi pokazuju okrutnost te, iako djeca sa smetnjama u razvoju imaju tehničku podršku u crnogorsmim školama, bivaju izloženi stalnom maltretiranju i diskriminisanju od svojih vršnjaka. Moramo istaći da odnos učitelj-đak, profesor-đak, mora da se podigne na viši nivo, da svojim radom i trudom potpomognu kako bi i ostala djeca prihvatila da u svojoj okolini imaju druga sa 'drugačijim-posebnim0 potrebama. Koliko možemo da primijetimo, da edukacija profesora i učitelja, da bi sve izgledalo drugačije, nije podignuta na maksimum te stoga roditelji a i sama djeca su prinuđena da trpe posljedice toga", ističe Šćepanović.

Ona je oštro osudila svaki vid diskriminacije i od strane roditelja te djece, neupućenost školskih uprava i (ne)nadzor zaposlenih u školskim upravama nad svojim kadrom.

"Time, nažalost, zaključujemo da djeca sa posebnim potrebama nemaju dovoljnu podršku od strane prosvjetnog kadra, a na čemu se hitno mora poraditi. Apelujemo da se pod hitno preduzmu koraci ka unapređenju odnosa i rada prosvjetnih radnika i njihovoj edukaciji kako podstaći djecu da prihvate 'različitost' u vršnjačkoj grupi", ističe Šćepanovićeva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније