Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

25. 09. 2017. 11:33 >> 13:45
16

CRNOGORSI POKRET

Krivična prijava protiv Amfilohija

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv Rista Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog, kako navode izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U CP navode da je mitropolit Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru, 17, 19. i 21. septembra počinio krivično djelo. 

„Radović je, počinio krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce sa domaćim životinjama (volovi) koje su sinonim za malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani“, saopšteno je iz CP.

Istovremeno je, kako navode, Crnogorce katoličke, islamske vjeroispovijesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nijesu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nijesu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji.

„Svojom izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije sjeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG“, poručuju iz Crnogorskog pokreta. 

Navode i da Amfilohije to ne čini prvi put, jer ranije protiv građanina Rista Radovića već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrepjeljivosti.

„Nevješti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj Gori da relativizuje učinjena djela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svjesni očitosti i težine djela zbog kojih je Crnogorski pokret podnio prijavu“, saopšteno je iz CP.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније