Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 09. 2017. 19:40   >>  19:10 3

HRAPOVIĆ SAOPŠTIO

Nastoje da zadrže kadar na sjeveru

Ministarstvo nastoji da, poboljšanjem uslova rada u zdravstvenim ustanovama na sjeveru, zadrži kadar u toj regiji, saopštio je resorni ministar, Kenan Hrapović, navodeći da se zalaže za povećanje zarada radnika u zdravstvu.

Hrapović je sa saradnicima boravio u radnoj posjeti opštinama Rožaje, Berane i Petnjica i razgovarao sa menadžementom i ljekarima u tim zdravstvenim ustanovama, kao i sa predsjednicima opština. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, cilj posjete bio je razmjena mišljenja o kvalitetu zdravstvene zaštite i mogućnostima za njeno poboljšanje, o kadrovskim i kapacitetima u opremi, a akcenat je stavljen na realizaciju projekta centralnog zakazivanja specijalističkih pregleda, kao i onlajn /online/ zakazivanju kod izabranih ljekara, što su dva aktuelna projekta koje realizuju Ministarstvo i Fond za zdravstveno osiguranje.

Navodi se da su direktor Doma zdravlja (DZ) Rožaje, Hajran Kalač, i ljekari iz te zdravstvene ustanove zadovoljni projektima koje realizuje Ministarstvo, ali i podrškom koju im pruža. 

"S obzirom na to da je projekat elektronskog zakazivanja dodatno softverski ojačan, otvoreni novi termini u pojedinim klinikama, već je riješeno ono što su ljekari u tom gradu naveli kao nedostatak“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, kroz projekat energetske efikasnosti, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Svjetskom bankom, planirana su značajna sredstva za rekonstrukciju tog objekta.

"Za nabavku opreme iz kapitalnog budžeta, za DZ Rožaje opredijeljeno je 66 hiljada eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su rekli, zahtjeve za nedostajućom opremom dostavio je menadžment te ustanove, a prve tendere za nabavku opreme za potrebe domova zdravlja i opštih bolnica, Fond za zdravstveno osiguranje raspisaće tokom sljedeće sedmice.

U cilju dugoročnog planiranja kadra, u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, Ministarstvo je uradilo plan sistematizacija, te je za DZ Rožaje data saglasnost za četiri specijalizacije.

U Opštoj bolnici Berane i tamošnjem DZ, Hrapović je razgovarao sa direktorima, Budimirom Dabetićem i Zuhrom Hadrović, kao i sa zaposlenima u tim ustanovama. 

Iz te dvije ustanove su istakli da su zadovoljni projektom elektronskog zakazivanja, ističu da ima puno prednosti, da je donio značajna olakšanja, a dodatne predloge za poboljšanje nadležni u Ministarstvu će ozbiljno razmotriti.

"Opšta bolnica u Beranama iskazala je potrebu za opremom vrijednom više od 600 hiljada eura, a u narednom periodu ona će biti bogatija i za CT aparat, dva ultrazvučna aparata, opremu za patologiju i parnu sterilizaciju“, kaže se u saopštenju.

DZ Berane dobiće, kako se navodi, opremu u vrijednosti od oko 20 hiljada eura.

Kako je saopšteno, na sastanku sa predsjednicima opština, Ejupom Nurkovićem, Dragoslavom Šćekićem i Samirom Agovićem, Hrapoviću su prenesene ideje za unapređenje zdravstvene zaštite, kao i spremnost lokalnih uprava da daju svoj doprinos.

Posjeta je završena sastankom sa predsjednikom Opštine Petnjica, Samirom Agovićem i obilaskom zdravstvene stanice u toj Opštini. 

Na inicijativu Vlade i Ministarstva zdravlja, a u skladu sa potrebama te Opštine, planirano je, kako se navodi, da se uskoro pristupi realizaciji otvranja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. 

Hrapović je istakao da će to biti jedan od prioriteta u radu resornog ministarstva za šta već postoji podrška u vrhu Vlade. 

U Opštini Petnjica kroz projekat energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima uložena je, dodaje se, 51 hiljada eura.

Radne posjete sjeveru nastaviće se, kako je najavljeno, obilaskom zdravstvenih ustanova u opštinama Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније