Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

24. 09. 2017. 18:59   >>  18:42 1

LIBERALI SMATRAJU

Predlog zakona o planiranju centralizuje državu

Pojedinim odredbama Predloga zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata centralizuje se država i ugrožava autonomija lokalnih samouprava, smatraju u Liberalnoj partiji (LP).

Kako navode, Predlog u dobroj mjeri ugrožava autonomiju lokalnih samouprava, poništava važeće prostorno urbanističke planove na lokalnom nivou za koji se izdvajao ogroman novac građana u prethodnom periodu i sužava polje moći donošenja odluka na mali broj pojedinaca.

“To sve skupa čini ovu veoma važnu oblast manje transparentnom i može dovesti do manjka demokratičnosti tih procesa”, ocijenili su iz LP.

Dobro je, kako smatraju, što se novim zakonskim rješenjima smanjuju biznis barijere, podiže se na veći nivo zastita prostora uz normativnu deregulaciju i kodifikaciju propisa u toj oblasti.

Poslanik LP Andrija Popović, na skupštinskom Zakonodavnom odboru, zbog izrečenih rezervi nije podržao ovakav Predlog zakona.

”LP će pokušati u mogućoj mjeri da amandmanski usmjeri finalnu verziju ovog zakona, u najboljem interesu zaštite Ustava, demokratskih načela i decentralizovane Crne Gore”, poručuju iz te partije.

Kako ocjenjuju, Zakon nije precizan, ostavlja prostora za različita tumačenja i komplikovanje procesa koji je od nemjerljivog značaja za razvoj države, a Prostorni plan kao njegov sastavni dio je vjerovatno najvažniji pravni akt poslije Ustava.

“Pored toga, pojedine odredbe ne korespondiraju sa načelima ustavnosti i zakonitosti, odnosno izazivaju sukob nadležnosti i nejasnoće kroz koliziju sa drugim zakonskim rješenjima, kao na primjer Zakonom o eksproprijaciji”, smatraju u LP.

Primorske Opštine ranije su, kako navode, oštećene oduzimanjem ingerencija u obalnom dijelu kojim gazduje Vlada preko Javnog preduzeća Morsko dobro, koji godinama donosi programe postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra, a ovim se, dodaju, taj proces dovršava.

“Prostorno i urbanističko planiranje je ovim zakonom prilično degradirano i nerazumno centralizovano u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, u dobroj mjeri bez mogućnosti upliva struke i stručne kontrole, ukida se kontrola izrade planske dokumentacije i planiranje na nivou lokalne samouprave, što je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi koja je dio i crnogorskog pravnog sistema, prema našem Ustavu”, rekli su iz LP.

Kako navode, liberali nisu konstituenti Vlade i nisu učestvovali u kreiranju i donošenju Predloga zakona.

“Vjerujemo da je novo zakonsko regulisanje ove oblasti neophodno i od velikog značaja za državu i njen održiv i ravnomjeran razvoj, ali baš iz tog razloga, neopodno je dublje, detaljnije i preciznije promisliti o rješenjima koja se nude, a ona moraju biti u najboljem interesu građana, profesionalnog pristupa i održivosti”, zaključuju iz LP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније