Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 09. 2017. 16:48 >> 16:18

URA OCJENJUJE

Jedan od najštetnijih zakona za Ulcinj

Predlog zakona o planiranju i izgradnji jedan je od najštetnijih za Ulcinj i uzima toj Opštini sve ingerencije u toj oblasti, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Predsjednik Opštinskog odbora URA-e u Ulcinju, Omer Bajraktari ocijenio je da je taj Predlog jedan od zakona koji najviše centralizuje jednu oblast koji je Vlada Crne Gore ikada predložila. 

“Mi iz Ulcinja znamo što znači kada je jedan zakon diskriminatorski ili kada jedan zakon oduzima ingerencije opštine jer imamo, nažalost, iskustva sa Zakonom o morskom dobru, kao i sa granicom morskog dobra koji imaju diskriminatorski karakter”, saopštio je Bajraktari na konferenciji za novinare u Ulcinju.

Kako je kazao, polazeći od toga, ovaj Predlog još je gori nego Zakon o morskom dobru, jer uzima Opštini Ulcinj sve ingerencije koje se tiču prostornog planiranja.

"Ovim zakonom Opština Ulcinj i građani Ulcinja neće više imati uticaja na planiranje prostora, odnosno bićemo posmatrači u sopstvenom gradu dok će Vlada i Skupština Crne Gore donijeti prostorne planove, što nije u skladu sa evropskim konvencijama o prostornom planiranju, sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, niti je u skladu sa najvišim pravnim aktom, odnosno Ustavom Crne Gore“ naveo je Bajraktri.

Prema njegovim riječima, koliko ovaj zakon degradira Ulcinj i ostale opštine u Crnoj Gori pokazuje činjenica da opštine neće imati više ingerencija ni u izradi Plana privremenih objekata kao i ni u njegovom usvajanju, jer će njega izraditi i usvojiti Ministarstvo održivog razvoja i turizma. 

“To praktično znači da će građani i za najmanji objekat sezonskog karaktera za urbanističke uslove i dozvole morati ići do Podgorice nekoliko puta, a da ne govorimo za neku ozbiljniju investiciju”, pojasnio je Bajraktari.

On smatra da ovaj zakon toliko centralizuje oblast prostornog planiranja da se može reći da opštine degradira u rangu mjesnih zajednica, jer im uzima najvažniju komponentu, odnosno planiranje sopstvenog društvenog i ekonomskog razvoja.

"Ovim zakonom otvara se put valorizaciji prostora Solane i Valdanosa, i to ne na način koji žele građani Ulcinja, nego na način koji odgovara nekim interesnim grupacijama odnosno da u obje lokacije budu planirani turistički centri sa smještajnim kapcitetima, što nije u interesu ove Opštine, ali jeste cilj ovog zakona”, rekao je Bajraktari.

Nema, kako smatra, opravdanja za to što još nema zvaničnog stava lokalne vlasti povodom najvažnijeg akta za budući razvoj Opštine. “A ta ćutnja budi sumnju da oni ovaj zakon podržavaju”.

Bajraktari je pozvao poslanike iz Ulcinja, posebno poslanika iz Force, da djeluju, kako je kazao, u skladu sa interesima Opštine, odnosno da ne slušaju partijske direktive i da se ne pojave taj dan u Skupštini kako ovaj zakon ne bi mogao biti izglasan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније