Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

24. 09. 2017. 12:27   >>  11:57 46

CPC TVRDI

Amfilohije se ruga Crnogorcima

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izruguje se Crnogorcima dovodeći ih u vezu s domaćom životinjom koja je sinonim intelektualne tuposti i pokornosti, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

 

Oni su najavili da će mitropolit CPC Mihailo služiti svetu liturgiju 1. Oktobra u crkvi na Ćipuru, “kao odgovor na sva zla i nevolje koje snalaze našu zemlju i narod od strane cetinjske filijale beogradske patrijaršije”.

“Mitropolit će blagodariti Bogu velikome što nas čuva od napasti i napasnika koji za tuđi račun jurišaju na sve što je crnogorsko. Biće održan i parastos počivšim kralju Nikoli i kraljici Mileni Petrović”, saopšteno je iz CPC.

Bog je, kako navode, veliki, a pastironačelnik cetinjske filijale Amfilohije nije njegov pomazanik, čemu je on lično dokaz.

“Tri decenije nas napada svom silinom subverzivnih instrumenata. I uprkos i njemu i njegovima, Crna Gora je povratila suverenitet, a Crnogorska crkva autokefalnost, duhovni autoritet i kompetencije, zbog čega i jesmo Bogu zahvali, što nam daje mahove. Amfilohije namjerno i podmuklo, u kontinuitetu decenijama, vulgarnim, bezočnim i besprizornim radnjama i izjavama radikalizuje javnost s namjerom da zemlju uvede u haos”, navodi se u saopštenju.

Amfilohije je, kažu iz CPC, monopolisao kultno mjesto na Rumiji, i limenim objektom na njenom vrhu, zapriječio izlazak barskim i krajinskim muslimanima i katolicima na Trojičin dan.

“Crnogorcima se izruguje dovodeći ih u vezu s domaćom životinjom koja je sinonim intelektualne tuposti i pokornosti. Vrijeđa Crnogorce islamske i katoličke vjeroispovijesti odričući im nacionalnost, jer kao muslimani nijesu kršteni i miropomazani, odnosno, kao katolici kršteni i miropomazani u beogradskoj patrijaršiji”.

Iz CPC poručuju da se Amfilohije umiješao i u raspravu o simbolu koji treba vratiti na rekonsturisanu Sat kulu u Podgorici.

“Vrijeđa Podgoričane islamske vjere, tvrdeći neistinu da su podgoričke džamije preslojile pravoslavne crkve, i da krst sljeduje na islamskome vakufu, Sat kuli Osmanagića. Ovakvim djelima i izjavama šalje mračnu poruku, sije strah, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, svih muslimana i katolika i uništenje Crne Gore. Nažalost, s ruke su mu vlasti koji mu tepaju da je uvaženi i ugledni građanin,  i kako vele, prema brojnim anketama jedna od najuticajnijih vjerskih ličnosti u Crnoj Gori, čemu se očito dive”, navode iz CPC.
Na drugoj strani, kako dodaju, podrivaju Crnogorsku crkvu i u zemlji i vani, dajući joj godišne bijednu pomoć, i uskraćujući joj pomoć državne administracije, koja je u nekim slučajevima direkno uperena protiv interesa Crnogorske crkve.

“Dok muslimani pokorno trpe i ćute, i muslimanski intelektualci, i klirici i laici. redovno ga čašćavaju pozivnicama prigodom islamskih vjerskih praznika, na kojima su njegovi izaslanici stalni gosti. I jedni i drugi treba da znaju, da ko s đavolom tikve sadi da će mu se o glavi obiti, i njima i svima nama, i obijaju se, a tek će nam se obiti s takvom politikom”, poručuju iz CPC.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније