Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

23. 09. 2017. 13:26 >> 12:56
51

CPC PORUČUJE

Crkveno pitanje riješiti po makedonskom modelu

Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rješavati kako je to urađeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rješavanja državnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajović.

"Slučaj (Amfilohija) Radovića, a i crkveno pitanje, treba rješavati po makedonskom modelu. Na agresivni srpski etnofiletizam i govor mržnje su davno odgovorili jasnim zakonskim i sudskim mjerama“, naveo je Lajović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, izjednačavati ljude sa stokom i vrijeđati najdublja i najtananija osjećanja nacionalne pripadonosti je vrlo podli pokušaj dalje dehumanizacije Crnogoraca.

Lajović je ocijenio da je osim uvreda o volovima, Radović u svom naknadnom "objašnjavanju" da nije mislio na one koji su se kod njega krstili, a Crnogorci su, svjesno ili nesvjesno, otišao dalje od govora mržnje. 

"Razotkrio je taj vjekovni podli projekat srpske crkve, projekat sistematične i konsekvntne demonizacije crnogorske nacije i gašenje crnogorskog imena i države, po kome je "srpska vjera" samo produžena ruka političkih centara moći“, naveo je Lajović.

Kako je kazao, po tom monstroznom konceptu se pokrštavanje izjednačava sa posrbljavanjem, a pitanje spasenja duše uslovljava promjenom svog nacionalnog identiteta. „Ne širi se vjera nego strah da će u protivnom pasti pod kletvu i imati "adsko naslijeđe i biti ravno skotu".

Lajović je naveo da ta organizacija koja, kako je rekao, sebe lažno predstavlja Hristovom crkvom, nema i ne želi apostolstvo nad Crnogorcima.

Ta organizacija, smatra Lajović, odbacuje Hrista i Njegovo Veliko poslanje da Crkva ide do kraja svijeta i da učini sve narode učenicima Hristovim. 

"Znači da pretvara ljude u učenike, a ne da mijenja njihovo nacionalno opredjeljenje, odnosno posrbljava. Da Jevrejima bude Jevrej, Grcima Grk, a Crnogorcima da bude Crnogorac, svima da bude sve ne bi li kako dosegla za Hrista. Ali ne i ova opasna ideologizirana organizacija koju personifikuje Radović, a koja je eksponent određenih imperijalističkih interesa, nama vrlo poznatih“, kazao je Lajović.

Prema njegovim riječima, ta militantna organizacija ne samo da širi mržnju, ugrožava mir i stabilnost Crne Gore, nego i atakuje na ljudske duše, satanizuje cijele etničke grupe i postaje sablazan za Boga i za ljude.

Lajović je naveo da bi, po svim međunarodnim standardima, kao takva bila proglašena sektom, što, kako smatra, i jeste, i istog bi dana bio zabranjen rad, a njeni poglavari proglašeni nepoželjnim (persona non grata) ili uhapšeni.

"Zato se nadamo da će novi zakon o vjerskim slobodama koji je u proceduri i najavljen do kraja ove godine, rješiti crnogorsko pitanje ne samo po makedonskom modelu, nego po uzoru na napredne demokratske zemlje“, poručio je Lajović.

 

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније