Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ F.R/M.L.B. ]

23. 09. 2017. 14:00 >> 08:25
21

PRAJD BEZ INCIDENATA

Kalezić: Biće nas sve više

Peti Montenegro prajd, održan je danas u Podgorici, pod sloganom Čojstvom protiv nasilja. Prajd je okončan bez incidenata, a organizatori su poručili da im je cilj borba protiv svakog oblika nasilja. "Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više", poručili su organizatori. Na Povorci je, prema procjenama policije, bilo oko 300 učesnika

13 :40   Povorka je krenula ulicama glavnog grada, nakon pola sata šetnje sve je završeno mirno, a organizatori su se zahvalili svim učesnicima. Učesnici Prajda šetali su Njegoševom, Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

 

13: 27  Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće kaže da ne možemo govoriti o slobodi, a da ne govorimo o onima koji su u stalnom strahu od nasilja.

“Nikada nećemo biti slobodni, ako se ne zaustavi uvjerenje da je nasilje uredu”, poručila je Raičević.

13: 20  Amir Jaha iz Udrženja mladih Roma, kazao je da aktivno rade na suzbijanju diskriminacije i da će podržati svaku inicijaticu koja ima za cilj borbu protiv nasilja i diskriminacije.

13:10  Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, poručio je uoči šetnje da je cilj Parade, borba protiv nasilja. 

“Ne samo nasilja protiv nas, nego nasilja protiv svih. Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više”, kazao je Kalezić koji je pozdravio rodtelje LGBT osoba. “Sve nas je više koji smo vidljivi i biće nas sve više”, kazao je Kalezić i dodao da je ove godine više učesnika Prajda.

“Hvala i onima što nisu došli, nije sramota podržavati LGBT osoba. Sad vidimo od koga je iskrena podrška, a od koga ne”, zaključio je Kalezić. On kaže da ako budemo svi pratili čojstvo i čuvali drugoga od sebe živjećemo u boljem društvu. "Čojstva su nam puna usta, ali ne i djela", zaključio je Kalezić.

 

12: 45 Na Prajd je stigao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković. Od političara tu je funkcioner Socijaldemokratske partije Đorđije Suhih, kao i lider LP Andrija Popović. Na skupu su i savjetnici predsjednika Skupštine. Brojne NVO podržale su Prajd. Kako javlja naš reporet na Paradu su i brojni roditelji koji su došli da podrže svoju djecu na današnjem Prajdu.

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević, ranije je kazao da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem.

"Osjećamo se dužnim da dignemo glas i zajedno se glasno suprostavimo nasilju koje je, nažalost, postalo podrazumijevani dio naših života“, rekao je Ulićević.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, kazao je da su ove godine odlučili da ne upućuju posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija.

Na Povorci ponosa i američka ambasadorka Magaret En Uehara, kao i delegacija ambasade. 

Sinoć je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici bila osvijetljena u bojama duge u čast današnjeg Montenegro Prajda, uz pozuiv: "Pridružite nam se".

Povorka bez ijednog incidenta

Peta Povorka ponosa „Montenegro Prajd 2017”, koja je danas u Podgorici održana u organizaciji NVO „Queer Montenegro”, protekla je bez incidenata, saopštila je Uprava policije.

„Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici CB Podgorica i drugih organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a su naime sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja“, saopšteno je iz policije.

Ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina.

„Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom.

Povorka ponosa je počela oko 12,00 časova a završena je oko 14,00 časova. Na Povorci je, prema procjenama policije, bilo oko 300 učesnika.

„Službenici Uprave policije će nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica“, saopšteno je iz policije.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније