Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2013. 13:32 >> 13:32
3

LGBT

Forum Progres: Nema uslova za povorku

LGBT Forum Progres smatra da u ovoj godini nema uslova za organizaciju Povorke ponosa i da je to, prije svega, uslovljeno potrebama i prioritetima LGBT zajednice, njenim izgrađenim kapacitetima i vidljivošću. Bez ikakvih rezervi uspostavićemo kontakt sa Kvir Montenegrom i Juvenstaom i zatražiti potrebna pojašnjenja povodom najave organizovanja povorke ponosa za 27. oktobar, saopštili su iz Progresa.

Podsjećaju da je LGBT Forum Progres, prva transparentna LGBT organizacija u Crnoj Gori, marta 2011. najavio i u svoje programske prioritete uvrstio organizaciju i održavanje prvog crnogorskog Prajda.

„Prva zakazana povorka je odložena zbog nedostatka političke volje i nedovoljnih bezbjednosnih garancija“, saopštavaju iz Progresa i naglašavaju je je od tog trenutka LGBT Forum Progres “shvatio značaj partnerstva sa svim sistemskim institucijama i posvetio se izgradnji kapaciteta, povjerenja i razvoju LGBT zajednice“.

Organizacioni odbor za organizaciju Povorke ponosa postoji, uredno i efikasno funkcioniše, kažu iz Progresa i podsjećaju da su njegove ključne aktivnosti, u ovoj godini, intenzivne policijske obuke, rad sa policijom za pripremu tako rizičnog događaja, izgradnja povjerenja i intenzivne konsultacije sa LGBT zajednicom u vezi s njenim istinskim potrebama.

„Pojedine istupe u vezi sa organizacijom Pride-a ocjenjujemo nekorektnim i nekolegijalnim. Takva nekolegijalnost do sada nije zabilježena u crnogorskom civilnom društvu, navodi se u saopštenju dostavljenim Portalu RTCG.

LGBT Forum Progres njeguje vrijednosti civilnog društva i korektno se i pošteno i sa uvažavanjem odnosi prema svačijem tuđem minulom radu, te će, kako navode, partnerstvo na organizaciji ovako istorijski važnog događaja podijeliti „sa svim dobronamjernim subjektima i pojedincima kao što je to činio i u svim svojim programskim aktivnostima do sada“.

LGBT Forum Progres nastaviće konsultacije sa LGBT zajednicom i drugim organizacijama koje okupljaju ili rade sa LGBT osobama.

„To znači da ćemo bez ikakvih rezervi uspostaviti kontakt sa Kvir Montenegrom i Juventasom i zatražiti potrebna pojašnjenja“.

U Progresu smatraju da treba da nastave da rade na društvenom prihvatanju LGBT osoba i razvoju sistemskih kapacieteta.

„Politička podrška crnogorske Vlade i političke elite više nije upitna. Ona postoji, snažna je i transparetna. Bićemo srećni da organizaciju ovakvog događaja podijelimo sa svima kojima nije do samoreklamerstva, marketinške kampanje, i nanošenja štete bilo kome“, zaključuje se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније